Hur marsipanen blev till

sådan fik vi marcipanen - Carl Larsen 1909
                                                                                                                Se också våra historiska recept...

Vem uppfann Marsipanen/Mandelmassan?
Tillverkning av Marsipan/Mandelmassa kräver stor omsorg. Det finns många historier om hur mandelmassan kom till. Vissa är av tvivelaktig karaktär, men väldigt roliga. Läs själv:

Mandelmassans italienske anor
Mandelmassa/Marsipan kommer troligen från Italien, men när den kom till Danmark är svårt att avgöra. Några menar att handelsresande tog med sig den över Alperna för ca 500 år sedan. I vilket fall, så användes mandelmassa i stora mängder redan i början av 1600-talet. En ordbok från 1521 benämner Marcipan som"Panis Marcius".

Bagardotterns blunder
I Italien sägs det att en venetiansk bagardotter, någon gång under medeltiden, hjäpte sin far med att skålla och och hacka mandel till en stor deg. Flickan var förälskad och gick i sina egna tankar och råkade därför använda på tok för mycket mandel. Hennes far blev rasande då han upptäckte misstaget. Medan han skällde och gestikulerade stoppade han en bit deg i munnen och blev plötsligt eftertänksam. Aldrig hade han smakat något så gott. Den råa degen skars i bitar och såldes med stor framgång. Marsipanbrödet hade sett dagens ljus. Bagaren kallad den för Marcus bröd enligt stadens skyddshelgon St Marcus, på latin blev det marcipani.

Franz Marcip och Marsipanfabriken
I Tyskland finns det en historia om en tysk kock som hade ryktet att det sades vara han som tillverka den första marsipanen. Under 1700-talet arbetade han för en rik man som, inför en stor fest, bad kocken att förebereda en läcker dessert. Kocken som var en initiativrik person lät några kökspojkar skålla och hacka mandel i mängder. Därefter tillsatte kocken lite socker, så att han fick till en deg. Degen skars i små bitar och serverades. Detta gjorde succé på festen. Kocken hete Franz Marcip och uppkallade desserten efter sig själv. När han på ålderns höst återvende hem till sin hemstad Lübeck så startade han en Marcipanfabrik.

En förbjuden dopgåva
I den medeltida staden Leipzig - år 1701 - påstods det att man skulle ge en marsipantårta eller kaka som dopgåva. Främst bland de rika skulle en utvald gudfar eller gudmor ge en marsipangåva som kostade mellan 1-2 riksdaler. I hantverksfamiljerna och i de lägre klasserna hos befolkningen blev det helt enkelt förbjudet att köpa marsipan eftersom det var alldeles för dyrt för dem.