Historiska recept

historiske opskrifter - marcipangris farve

1. MARSIPAN-KAKOR/FIGURER

Ingredienser för en grunddeg:

1 pund mandlar
1 pund fint strösocker

Apelsinblomsvatten eller rosenvatten

 Så här gör du:
Lägg mandlarna i kallt vatten en stund. Ta upp mandlarna och torka dem väl. Stöt mandlarna till en massa i en mortel. Blanda ner apelsinblomsvattnet eller rosenvattnet under tiden som du mortlar, så att inte oljan dunstar ur mandlarna. Annars blir marsipanen smaklös. Häll i sockret och rör om till en tjockare grötmassa.

Grötmassan ska torka - Grötmassan måste siktas genom en silduk. Lägg därefter degen på en plåt i ugnen, men bara så länge och på så svag värme att degen torkar. När degen har torkat lägger du den i ett lerfat som är täckt med strösocker, för att svalna.

Formning och dekoration - När degen har svalnat kan du rulla ut den på ett bord och stansa ut olika kakor, eller så kan du forma egna figurer. När detta är klart kan du baka av kakorna och figurerna i ugnen. När de är klara och har svalnat kan du pensla på en sockerglasyr och dekorera med allt från pistasch, citronskal, pomeranskal eller citonat.

 

2. ANIS-MARSIPAN

Ingredienser:

½ pund siktat socker
½ pund mjöl
1 eller 2 ägg

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser och knåda till en deg och kavla ut på en skärbräda. Skär ut figurer ur degen med en kniv och lägg dessa i en mjölad form och låt stå att torka över natten. Smörj och mjöla en plåt och lägg den figurerna på plåten. Baka kakorna i ugnen tills att de är helt vita.

Anis-marcipan -Den falska marsipanen
På Göthes tid fick man inte erbjuda Anis-marsipan istället för marsipan. Detta gällde även många andra recept för marsipan, som togs fram under 1800-talet.

 

 3. BUTTERDEJSMARCIPAN

Ingredienser:
3 delar siktat socker
1 del rosenvatten
Mandelmassa

Så här gör du:
Rör ihop socker och rosenvatten blanda till en tjock smet. Smeten ska vara så pass tjock att den hänger ihop och kan spritsas. Skär mandelmassan i mindre kakor och spritsa eller bre ut sockermassan på kakorna. Sätt in kakorna i en ugn med både över och undervärme. Så snart kakorna börjar bli varma stänger du av undervärmen.

När kakorna börjar bli klara lägger du på ett bakplåtspapper, så att de inte blir bruna. Låt kakorna stå och torka i minst 2 dagar innan du dekorerar med glasyr.

 

4. HERREMARCIPAN

Ingredienser:
1 pund skållade och malda mandlar
2 äggvitor

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser väl. Spritsa ut massan som kringlor på en bakplåt och gräddan dem på låg värme.