Vår historia

Gl_produktion_1939

1909

När kamrer Lauritz Thobo-Carlsen köper den lilla marsipanfabriken på Dronningsgade i Odense, vet han inte att det är början på en lång och framgångsrik epok. Fabrikens kunder är bagare och konditorer, som tidigare själva framställt den marsipan de behövt.

1930-talet 

Marsipanfabriken börjar skicka ut nya bakrecept till kunderna, bagarna och konditorerna. Nu föds bl a den danska klassikern "Napoleonhatten".

1950-talet

En ny marsipanfabrik öppnar på Toldbodgade i Odense med provbageri och laboratorium. Snart är man uppe i 100 olika sorter - från finaste marsipanmassan på enbart mandlar till bittermassa baserat på endast aprikoskärnor. Fabriken börjar framställa nougat från hasselnötter, hackade nötter och mandelsplit - halvfabrikat åt kakindustrins bagerier. Marsipanfabriken börjar även exportera marsipan.

1961

Odense Marcipanfabrik blir Kunglig Hovleverantör i Danmark.

1960-talet

Erfarenheterna från nötprodukterna leder till att en produktion av "snacks" inleds. År 1963 lanseras saltade jordnötter (peanuts) under varunamnet Kims och marsipanfabriken blir snabbt Danmarks största snacksproducent.

1991

Odense Marcipanfabrik köps upp av den Norska livsmedelskoncernen Orkla vilket resulterar i att Odense Marcipan och Kims blir två separata bolag.

1994

Odense Marcipanfabrik ändrar namn till Odense Marcipan A/S.

1997-98

Produktionen av nougat och nötprodukter flyttas från Kims i Søndersø till Odense och hela produktionen är nu samlad på ett och samma ställe. Odense Marcipan erhåller ISO 9001-certificering.

1999

Orkla köper svenska marsipanproducenten KåKå AB med två marsipanfabriker samt grossisten MaltCentralen. Odense Marcipan koncentrerar marsipantillverkningen i Odense.

2000-2001

Fabriken genomgår en omfattande expansion och Odense Marcipan är nu en av världens största marsipanproducenter.

2005

Odense Marcipan köper Bæechs Conditori i Hobro.

2006

Odense Marcipan får Danska Livsmedelsindustrins nominering och vinner årets position som "Bästa arbetsplats".

2007

Odense Marcipan köper Marcia Industri A/S

Odense Marcipan erhåller BRC-certifiering.

Odense Marcipan filosofi och grund är sedan starten:
"Kvalitet ger positiv referens, och positiva referenser skapar och bevarar kundkretsen" - ett citat från Odense Marcipans grundare.

2008

Odense Marcipan tar över den italienska marsipanfabriken Natural Food, som är speciellt byggd för att producera stora kvantiteter av mandelmassa/marsipan till större industrikunder.

2009

Odense Marcipan kommer att fira sitt 100-årsjubileum den 15 december.