Svårighet
Beredning
1 t
Total tid
3 t 25 min
Personer
8
En riktigt läcker sommarkrans. Perfekt till midsommar!
Så gör du Jordgubbs- och pistagekrans
- Pistagemördeg: Rör samman det mjuka smöret, florsockret och saltet i en skål. Rör ner ett ägg. Mal ner pistagenötterna till ett fint mjöl i en mandelkvarn eller mixer, och rör ner det i degen tillsammans med vetemjölet utan att knåda den för mycket. Svep in mördegen i plastfolie, och låt den ligga i kylskåpet i en timme.
- Kavla ut degen tunnt. Placera den lilla tårtringen i mitten av den stora, så det blir ett hål i mitten. Kläd försiktigt tårtformen med degen. Ställ sedan tårtbottnen i frysen i 1 timme.
- Pistagemazarin: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn (detta är enklast om mandelmassan är väl kyld). Blanda samman den grovrivna mandelmassan, socker och mjukt smör i en skål. Tillsätt ägg, och vispa samman tills det blandat sig till en enhetlig massa. Mal pistagekärnorna till ett fint mjöl, och vänd ner det i mazarinmassan tillsammans med mandellikör och salt. Fördela pistagemassan i den kalla tårtbottnen, och grädda i ugnen under ca 25 minuter. Låt svalna på ett galler och avlägsna försiktigt ringarna.
- Vit chokladkräm: Lägg gelatinblad i en skål med vatten i ca 10 min. Hacka chokladen fint, och häll den i en skål. Värm upp grädde och vaniljsocker till kokpunkten i en gryta. Krama gelatinbladet fritt från vatten, och smält det i den varma grädden. Häll upp gräddblandningen i skålen med chokladen, och rör samman med en degskrapa tills chokladen är smält och krämen är slät. Täck skålen med plastfolie och förvara den i kylskåpet i minst 4 tim, eller tills krämen är helt kall.
- Servering: Vispa chokladkrämen luftig med en elvisp. Fördela den i en spritspåse med runt tyll, och spritsa ut små toppar av kräm på tårtan. Skölj och ansa jordgubbarna och skär dem i halvor. Dekorera med jordgubbshalvorna på tårtan, och pynta med grovt hackade pistagenötter och myntablad. Serveras genast.
Kommentarer (0)
Skriv kommentar