Nougat

nougat_topfoto
Nougat framställs av hasselnötter. ODENSE Marcipan använder främst hasselnötter från Turkiet där de växer längs kustan av Svarta Havet. Turkiet är världens största producent av hasselnötter och 8% av befolkningen lever direkt eller indirekt av denna produktion. 

Smälta:
Nougat ska smältas i vattenbad. Koka upp en kastrull med vatten och lägg nougaten i en skål som du sänker ner i det kokande vattnet (utan att få in vatten i skålen) så att nougaten värms och smälter utan att den blir för varm. Får du in vatten i skålen är risken att nougaten styvnar och blir svår att jobba med. Smält aldrig nougat direkt över eld eller i ugnen för då klumpar den sig. 

Forma:
Om du vill kavla eller rulla ut chokladen till konfekt eller pynt så görs det lättast mellan två bitar plastfolie. Du kan eventuellt strö lite florsocker på så att inte nougaten klibbar fast. Nougaten ska inte vara för kall då den bearbetas, då smular den lätt.