Kryddkaka med mörk choklad och nougatsmörkräm 14
Upptäck den klassiska danska ölkakan! En saftig och kryddig kaka som passar perfekt till höstens fika eller julens mysiga stunder. Kakan bakas med mörk öl, vilket ger en härligt fyllig smak som lyfter de varma kryddorna. Här har vi gjort en modern variant med chokladbitar, tillsammans med en len nougatsmörkräm gjord på nougat från ODENSE.
Bred på för extra lyx! Njut av kakan skivad som ett mjukt bröd. Enkel, hembakad och full av smak som passar året runt!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 14 st
-
Kryddkaka
- 250 g Vetemjöl
- 250 g Farinsocker
- 1 tsk Mortlad Kryddnejlika
- 1 tsk Mortlad Kanel
- 1 tsk Mortlad Ingefära
- 1 tsk Bikarbonat
- 2 dl Veteöl t.ex. Porter
-
Nougatsmörkräm
- 150 g Mjukt Smör
Så här gör du
Kryddkaka:
- Värm ugnen till 200°C.
- Blanda mjölet med farinsockret, kryddorna och bikarbonatet.
- Rör ner ölen i de torra ingredienserna och blanda tills smeten är fri från klumpar.
- Grovhacka chokladen och vänd ner den i smeten.
- Bred ut smeten i en smord form (ca. 15 x 20 cm) och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 40 minuter.
- Använd en potatissticka för att kontrollera om kakan är klar. (Om det fastnar smet, grädda kakan lite längre).
- Låt kakan svalna i formen i ca. 15 minuter innan du stjälper ut den och låt den svalna på ett galler.
Nougatkräm:
- Tärna nougaten och smöret och lägg i en skål.
- Vispa ihop tills det är en slät kräm.
- Häll smörkrämen i ett litet glas.
Servering:
- Skär kakan i skivor och servera med nougatsmörkräm.
Tips
Du kan ersätta den danska "Hvidtøl" med svagdricka eller porter för liknande smak. Det går även bra att använda julmust som ett perfekt alkoholfritt alternativ, ger både sötma och kryddighet.
Smörkrämen kan du även använda till andra kakor eller bakverk.
Hitta fler goda recept på mjuka kakor.