Juliga saffransbullar med mandelmassa 30
Saffran och mandelmassa är verkligen en helt underbar smakkombination. Vill du göra Luciafirandet lite extra lyxigt och något man inte glömmer i första taget ska du absolut bjuda på Camillas saffransbullar.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 30 st
-
Fyllning
- 150 g rumstempererat Smör
- 0,50 dl Farinsocker
- 1 dl Socker
- 2 tsk malen Kardemumma
- 1 msk Majsstärkelse
-
Saffransdeg
- 50 g rumstempererad Kronjäst
- 500 g rumstempererad Mjölk (5 dl)
- 1 g Saffran
- 250 g rumstempererat Smör
- 200 g Socker (2 dl)
- 1 000 g Vetemjöl (16,5 dl)
- 1 tsk Salt
- 1 Ägg , 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
- Mandelsplitter och pärlsocker till garnering
-
Sockerlag
- 2 dl Vatten
- 2 dl Socker
Så här gör du
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet. Ställ åt sidan.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Tillsätt saffran och rör om lite till.
- Ha sedan i smör i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt saltet och mer mjöl efter behov. Degen ska vara kladdig men hanterbar.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel 30×60 cm.
- Bre ut fyllningen över degen och vik den på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Använd två remsor till varje bulle i valfri form. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och mandelsplitter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att blanda ihop vatten och strösocker tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.