Vad skiljer dem åt?

All choklad från Odense är äkta choklad, vare sig det handlar om chokladkakor eller chokladknappar. Kakaohalten varierar mellan 36 och 72% beroende på produkt, vilket ger en härlig chokladsmak med olika intensitet. Undantaget är den vita chokladen som ju inte innehåller någon kakaomassa utan bara kakaosmör. Billigare märken innehåller mindre mängd kakaomassa och har ofta olika tillsatser som transfetter och palmolja, vilket är dåligt för miljön. Block görs på kakaopulver och når mellan 7 och 26% kakaohalt, vilket inte ger en särskilt tydlig chokladsmak.  

Alle 5 Floedeboller

Finns det fördelar med block?

Självklart är det skillnad i smaken på Äkta choklad och Block, eftersom de har olika ingredienser. Choklad smälter lätt i munnen och har en tydlig smak av kakao, vid riktigt hög kakaohalt kan man känna en ton av bitterhet i smaken. Block smakar mer sockersöt. 

Ska man baka en kaka eller dessert där chokladen inte ska vara ett sprött skal bör man använda äkta choklad för att maximera smakupplevelsen.

Om man däremot ska göra konfekt eller gräddbullar, där ytan ska vara blank och spröd kan man välja att använda sig av Block som har just de egenskaperna.

Chokolademousse Med Whiskey Og Chokoladesauce

Choklad i mousse

När choklad ska blandas i en mousse, ganache eller något annat, där den blandas med andra ingredienser, behöver du inte temperera den eftersom det inte gör någon skillnad för det färdiga resultatet. Därför rekommenderar vi att du använder äkta choklad vid dessa tillfällen när smaken är i fokus.

Total 2

Så tempererar du äkta choklad

I recept på chokladpraliner och -dekorationer står det ofta att chokladen ska tempereras. Temperering av choklad innebär att få kakaosmöret i chokladen att kristallisera sig på ett kontrollerat sätt. Tempereringen förbättrar chokladens kvalitet, gör den vackert glansig och accentuerar dess smak. Tempererad choklad blir inte grå och har rätt knäckighet. Här kan du se hur du går till väga.

OM 6

Om du får choklad över

Om du får tempererad choklad över kan du till exempel använda till påläggschoklad genom att bre ut den i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Låt det stelna och sedan kan du bryta eller skära chokladen i lagom stora bitar. Förvara chokladen i en skål i skafferiet.