Frysa in marsipan och bakverk

Det finns många olika åsikter om marsipan och bakverk tål att frysas eller inte. Vi på Odense Marcipan guidar dig gärna så att du får det bästa möjliga resultat av våra läckra produkter.

Marcipan 1

Det är vanligtvis inte problem att frysa marsipan/mandelmassa – utan det är vid upptining som du måste vara uppmärksam på tillvägagångssättet. Om marsipan/mandelmassan tinas vid för hög temperatur för snabbt kristalliseras den och ger marsipanen en annan struktur och utseende.

Marsipan/mandelmassa tinas bäst i kylen över natten och sedan i rumstemperatur tills den är redo att formas. På så sätt slipper du att produkten tappar sina goda egenskaper.

Om fallet är att du t.ex. gjort för mycket julgodis och funderar på att frysa in ditt godis så rekommenderar vi inte detta – i alla fall inte om konfekten är överdragen med choklad, då chokladen kondenserar på ytan och tappar sitt fasthet.

Marsipan som du ska täcka ett bakverk med ska aldrig frysas då den kommer att förlora sin struktur. Detta då det är just strukturen som gör att den fäster optimalt på ditt bakverk.

Nougatbulle

De flesta av våra recept här på hemsidan är frysbara. Som utgångspunkt är det inget fel med att frysa in en bakad tårta eller annat bakat gott. Det ska dock nämnas att man aldrig kan vara helt säker på att kakan blir lika god när den kommer ut ur frysen som den är nybakad.

Om kakan är dekorerad med färska bär bör dessa inte frysas ihop med kakan. Ett tips är då att du plockar bort bären från kakan och dekorera den igen efter en tur i frysen.

Kladdkakaskogsbärclose

Har du bakat en tårta med choklad i så skadas inte kakan av att frysas in. Detsamma gäller chokladkrämer eller mousser.

Ren choklad bör dock inte frysas, eftersom strukturen inte gynnas av minusgrader och fukten som tillkommer vid nedfrysning.