Svårighetsgrad
Arbetstid
15 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
45 minuter
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Juläpplen med kola och choklad 10

Julens godaste dessert, vi lovar.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 st

Så här gör du

  1. Tvätta äpplena och låt dem torka.
  2. Häll grädde, sirap, socker, vaniljpulver och salt i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt blandningen koka upp. Rör i smör.
  4. Låt puttra i ca 25 minuter.
  5. Gör ett kultest för att se att kolan är klar. Den ska vara seg.
  6. Ta kastrullen från plattan och låt kolasmeten svalna lite. Är den för varm kommer den bara att rinna av äpplena.
  7. Doppa äpplena snabbt i kolasmeten. Blir smeten för kall är det svårt att få ett jämnt lager, och då får du värma den försiktigt igen.
  8. Ställ de koladoppade äpplena på ett bakplåtspapper och låt stelna.
  9. Smält chokladen (var sort för sig) över ett vattenbad.
  10. Ringla smält choklad över äpplena med hjälp av en sked. Dekorera med Choko Karamel-kulor medan chokladen fortfarande är mjuk, och när den stelnat pudrar du över guldpulver.

Tips

SÅ GÖR DU ETT KULTEST:
Ta lite kolasmet på en sked. Låt smeten svalna i ett glas med kallt vatten. Kan du sedan rulla smeten till en kula är den klar.

Relaterade recept

Produkter i receptet