Svårighetsgrad
Arbetstid
1 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
7 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 6 recensioner

Blåbärsrulltårta 8

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 personer

Så här gör du

  1. Blåbärskrämen ska göras en dag i förväg så att den kan sätta sig ordentligt innan den används. Mosa blåbären lätt. Koka upp grädde med blåbär och häll det över den vita hackade chokladen. Vispa chokladmassan och låt stå i kylskåp över natten så att krämen blir helt fast.
  2. Vispa samman ägg och socker tills du får en riktigt luftig och fluffig smet. Sikta vetemjöl, kakaopulver och bakpulver över smeten och vänd det försiktigt samman. Riv mandelmassan och vänd ner i smeten.
  3. Fördela degen på en bakplåt med bakpapper till en fyrkant och grädda den ca 6-8 min i 220° C. Försök att inte grädda botten för länge eftersom den annars lätt kan spricka när man rullar ihop den. När den är färdiggräddad kan den med fördel packas in i plastfolie så den inte blir torr.
  4. Montering: Strö lite socker över bottnen och vänd den om på en bit bakplåtspapper, så att baksidan vänder ner mot bordet. Vispa blåbärskrämen till en luftig och fast kräm och bred ut 2/3 av krämen på bottnen. Undvik att breda ända ut på kanterna. Spara den sista 1/3 i kylskåpet för att dekorera med.
  5. Rulla ihop bottnen stramt– använd gärna bakpappret som hjälp, och rulla till sist in bottnen i bakpappret. Låt rulltårtan svalna i kylskåpet, minst 1 tim. Den kan som sagt gärna monteras dagen före, och förvaras i kylskåp innan den dekoreras.

Tips

Chokladspån gör du enkelt genom att hyvla Odense Mörk Choklad (i block) med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel.

Relaterade recept

Produkter i receptet