Svårighetsgrad
Förberedelsetid
30 minuter
Total tid
1,5 timmar

Äppelkaka med mandelmassa och nougat 10

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 personer

Så här gör du

  1. Blanda vetemjöl och 100 g riven mandelmassa och smula ned smöret i degen. Samala ihop degen med ägg och lägg den på kylning i 30 min.
  2. Koka upp äppeljuice och socker och koka tills konsistensen blir sirapslik. Låt svalna en aning.
  3. Kavla ut degen och lägg den i en smord kakform (ca. 24 cm i diameter.) Täck bottnen med riven mandelmassa. Halvera äpplena, ta bort kärnhuset och skär smala ”båtar”. (Ca. 5 mm)
  4. Lägg äpplebåtarna omlott ovanpå mandelmassan hela vägen runt och avsluta med en liten cirkel i mitten. Häll över äppelsirapen och pensla ut så att den fördelar sig jämt över ytan.
  5. Baka kakan nederst i ugnen i 200 °C i ca. 25 min. Tills bottnen är gyllene och spröd. Låt svalna helt och spritsa ut nougaten i små toppar längs kanten.

Tips

Förvarar du den i kylen så håller den 2-3 dagar.

Produkter i receptet