Äppelkaka med mandelmassa och nougat 10
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 personer
- 200 g Vetemjöl
- 125 g Smör
- 1 Ägg
- 1,50 dl Äppeljuice
- 1 dl Socker
- 3 Äpplen
Så här gör du
-
Blanda vetemjöl och 100 g riven mandelmassa och smula ned smöret i degen. Samala ihop degen med ägg och lägg den på kylning i 30 min.
-
Koka upp äppeljuice och socker och koka tills konsistensen blir sirapslik. Låt svalna en aning.
-
Kavla ut degen och lägg den i en smord kakform (ca. 24 cm i diameter.) Täck bottnen med riven mandelmassa. Halvera äpplena, ta bort kärnhuset och skär smala ”båtar”. (Ca. 5 mm)
-
Lägg äpplebåtarna omlott ovanpå mandelmassan hela vägen runt och avsluta med en liten cirkel i mitten. Häll över äppelsirapen och pensla ut så att den fördelar sig jämt över ytan.
-
Baka kakan nederst i ugnen i 200 °C i ca. 25 min. Tills bottnen är gyllene och spröd. Låt svalna helt och spritsa ut nougaten i små toppar längs kanten.
Tips
Förvarar du den i kylen så håller den 2-3 dagar.