Svårighetsgrad
Arbetstid
1 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2,5 timmar

Äppelkaka med mandelmassa och nougat 10

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 personer

Så här gör du

  1. Blanda vetemjöl och 100 g riven mandelmassa och smula ned smöret i degen. Samala ihop degen med ägg och lägg den på kylning i 30 min.
  2. Koka upp äppeljuice och socker och koka tills konsistensen blir sirapslik. Låt svalna en aning.
  3. Kavla ut degen och lägg den i en smord kakform (ca. 24 cm i diameter.) Täck bottnen med riven mandelmassa. Halvera äpplena, ta bort kärnhuset och skär smala ”båtar”. (Ca. 5 mm)
  4. Lägg äpplebåtarna omlott ovanpå mandelmassan hela vägen runt och avsluta med en liten cirkel i mitten. Häll över äppelsirapen och pensla ut så att den fördelar sig jämt över ytan.
  5. Baka kakan nederst i ugnen i 200 °C i ca. 25 min. Tills bottnen är gyllene och spröd. Låt svalna helt och spritsa ut nougaten i små toppar längs kanten.

Tips

Förvarar du den i kylen så håller den 2-3 dagar.

Produkter i receptet