Sjungom studentens lyckliga dag

I början av juni är det äntligen dags att fira studenten, denna viktiga milstolpe i livet. Festlokalen är dekorerad, musiken är redo och en välkomnande doft sprider sig från buffébordet som är fyllt med allt från plockmat och snittar till sötsaker och tårtor. Här nedan hittar du recept och tips som hjälper dig att skapa en minnesvärd studentfest som alla gäster kommer att minnas länge.

Chokoladepavlova (1)

För vi har tagit studenten

Studentfirandet har en lång tradition i Sverige och har funnits sedan 1800-talet. Den första studentkortegen i Sverige hölls i Uppsala år 1865 och sedan dess har traditionen spridit sig över hela landet. Studenten är en av de viktigaste högtiderna i Sverige och är en dag som symboliserar avslutet på en viktig period i elevernas liv och en början på en ny, spännande fas i deras liv.

Sol och sommar – då är chokladpavlova ett bra val.

Citron Muffins 7 (1)

Perfekt läge för en buffé

En studentbuffé är ett populärt val vid studentfirandet. En bra idé är att välja en blandning av kalla och varma rätter samt vegetariska alternativ så att alla gäster kan hitta något de tycker om. Och glöm inte att göra rejäl plats åt de läckra sötsakerna.

Här följer några exempel på vad du kan servera på en studentbuffé:

  1. Smörgåsar och plockmat som till exempel tapas är ett enkelt och smidigt alternativ som passar både som tilltugg och som huvudrätt.
  2. Varmrätter på buffén är ett annat alternativ. Du kan exempelvis servera varma pajer, pastarätter, lasagne, kycklinggrytor eller vegetariska rätter som quinoasallad eller grönsakswok.
  3. När det gäller efterrätter är det vanligt att servera olika sorters tårtor och bakverk, såsom cupcakes, kanelbullar eller kladdkakor. Du kan också erbjuda en fruktsallad eller glass med olika toppings.
Studenttårta

Älskade studenttårta

Studenttårtan är en älskad tradition i Sverige och en viktig del av studentfirandet. Tårtan är vanligtvis gjord av flera lager sockerkaksbotten med grädde, sylt och frukt mellan lagren, och täckt med marsipan och grädde på utsidan. Det är vanligt att tårtan dekoreras med en studentmössa eller andra symboler som representerar studentens utbildningslinje eller intressen.

Chokolade Banankage 10

Skapa minnen för livet

Här är 4 kreativa tips för att göra din studentfest extra minnesvärd:

  1. Skapa en fotovägg: Använd en stor bakgrund eller ett vitt lakan för att skapa en fotovägg där gästerna kan ta foton tillsammans. Dekorera den med ballonger, serpentiner och studentprylar.
  2. Anordna ett quiz: Skapa ett quiz om studentens liv eller ämnen som hen studerat för en rolig och interaktiv aktivitet. Det skapar en härlig stämning och bjuder på många skratt.
  3. Gör en videopresentation: Samla in videomeddelanden från studentens släkt och vänner och sätt ihop en videopresentation som visas under festen. Känslosamt och roligt för alla inblandade.
  4. Skapa en egen hashtag: Skapa en egen unik hashtag för festen och uppmana gästerna att använda den när de postar bilder på sociala medier. På så sätt skapar det en plats där alla har tillgång till allas bilder vilket ger en extra dimension till festen.