Svårighetsgrad
Förberedelsetid
2 timmar
Total tid
2 timmar

Liljekonvaljtårta 12

Lika god som vacker. Fyllningen av yoghurtgrädde och passionsfrukt ger en underbar smak.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 12 personer

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa två mindre formar med avtagbar kant. Ju mindre formar, desto högre tårta.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman mjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i det uppvispade ägget. Häll smeten i formarna. Ställ in i ugnen och grädda, ca 40 minuter. Känn med en sticka om de är klara.
  3. Ta ut och låt svalna.
  4. Skär bort toppen på tårtbottnarna och dela sedan varje botten i två delar.
  5. Koka samman vatten, socker, vaniljpulver och rivet limeskal. Låt svalna.
  6. Vispa grädden poröst. Blanda i yoghurt, florsocker och passionsfrukt.
  7. Pensla vanilj- och limesirap över alla tårtbottnarna och lägg en av dem på ett fat.
  8. Bred på ett lager passionsfyllning.
  9. Varva sedan tårtbottnar och grädde tills du byggt samman hela tårtan. Avsluta med ett lager grädde som täcker hela tårtan – grädden får fondanten att fästa bättre.
  10. Kavla ut vit fondant i ett tunt lager och lägg på tårtan. Dra till kanterna så att tårtan blir slät. Skär av överflödig fondant och spara till dekorationen.
  11. Tryck ut små stjärnor i den vita fondanten.
  12. Forma stjärnorna till små blommor med hjälp av ett rundat skaft.
  13. Rulla ut stjälkar av grön fondant.
  14. Forma blad av grön fondant. Kavla ut bladen lite lätt så de blir platta. Ge dem extra liv genom att markera bladnerverna med en tandpetare.
  15. Fäst stjälkar och blad på tårtan.
  16. Avsluta med att sätta fast blommorna.

Tips

Om fondantdelarna du ska fästa på tårtan hunnit torka lite kan du pensla dem med äggvita. Då fäster de bättre. Det finns även ätbart lim som du kan köpa i pysselaffärer.

Produkter i receptet