Äppelpaj med maräng och skogssyra 10
Här har du ett recept på de godaste portionerade äppelpajerna, som inte bara är fantastiskt vackra, utan också smakar himmelskt. Pajen består av en spröd mazarinbotten och en hemgjord äppelkompott som toppas med maräng. Passar ypperligt att servera som avslut på en god middag!
Pajen kan portioneras enligt receptets anvisningar, eller göras som en stor paj. Se bildgalleriet för inspiration. Garnera med syra och servera varm.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 personer
-
Pajbotten
- 125 g Smör
- 75 g Socker
- 1 st Äggula
- 200 g Vetemjöl
-
Mazarinmassa
- 50 g Socker
- 50 g Smör
- 1 st Ägg
-
Äppelsylt
- 300 g Äpplen
- 0,50 dl Vatten
- 100 g Socker
- Vaniljpulver
-
Maräng
- 2 st Äggvita
- 100 g Socker
-
Dekoration
- 1 Ängssyra
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Pajbotten:
- Blanda mjöl och socker i en skål. Smula ner smöret och häll i äggulan. Knåda ihop till en deg och plasta in. Låt degen ligga kylt i ca. 30 minuter.
Mazarinmassa:
- Blanda mandelmassa och socker väl. Tillsätt smöret lite i taget och tillsätt sedan ägget.
Äppelsylt:
- Skala äpplena och skär dem i bitar innan du lägger dem i en kastrull med vatten, socker och vaniljsocker. Låt äpplena stå och puttra tills de fått en bra sylt-/kompottkonsistens.
Maräng:
- Vispa äggvitorna med 50 g socker tills det blir hårt. Tillsätt sedan 50 g socker och vispa igen tills marängen är stel.
Montering:
- Kavla ut pajdegen i lagom stora formar (ca. 6 cm i diameter). Fyll sedan tårtorna med mazarinmassa och grädda i 180°C i ca. 20 minuter.
- Fyll mazarinkakorna med äppelsylt och dekorera kakorna med maräng (spritspåse med tyll).
- Bränn marängen med en gasolbrännare för att ge den fin färg. (Det går även att göra i ugnen på 250°C i några minuter). Dekorera med syra på toppen innan servering.
Tips
Fler goda recept hittar du på pajer.