Svårighetsgrad
Förberedelsetid
45 minuter
Total tid
1,5 timmar

Nyårstårta 8

Varför inte lova dig själv att njuta lite mer av livet under året som kommer? Börja redan nu med en otroligt läcker tårta. Tårtan smakar bäst om du gör den dagen innan, och allra godast blir den med hemgjord apelsincurd, men du kan förstås också använda en färdig citroncurd som du smälter ner mörk choklad i.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 personer

  • Tårtbotten

  • 3 Ägg
  • 2,50 dl Socker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 50 g Smör
  • 1 dl kall Mjölk
  • 3,50 dl Vetemjöl
  • 1,50 msk Bakpulver
  • Apelsincurd

  • 2 st Apelsiner , rivet skal och saft 2 st ägg
  • 2 st Ägg
  • 2 st Äggulor
  • 1,50 dl Socker
  • 50 g Smör , tärnat
  • 2 msk Maizena
  • Creamcheese-frosting

  • 300 g Färskost tex Philadelphia
  • 1 krm Bakpulver
  • 2 dl Florsocker
  • 1 dl
  • Dekor

  • Lingon eller andra bär

Så här gör du

  1. TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
  3. Smält smöret och rör ner mjölken.
  4. Blanda de torra ingredienserna, sikta dem och vänd försiktigt ner dem i smeten, varva med mjölk- och smörblandningen. Avsluta med att tillsätta den rivna mandelmassan
  5. Häll upp smeten i en form. (Baka en hög kaka som du delar i 4 delar, eller gör 4 individuella bottnar i en mindre långpanna.)
  6. Grädda i ca 25 minuter, tills kakan inte längre är kladdig.
  7. Kakan blir enklare att dela om du gjort den dagen innan. Du kan också låta den vila i frysen ett par timmar.
  8. APELSINCURD: Rör samman saft och rivet skal från 2 apelsiner med ägg, äggulor, maizena och socker i en kastrull. Vispa konstant tills krämen precis når kokpunkten och har tjocknat.
  9. Vispa ner smöret och chokladen i krämen och sila den. Låt den kallna helt. Detta kan du förbereda ett par dagar innan du ska baka din tårta.
  10. CREAMCHEESE-FROSTING: Vispa grädde och bakpulver hårt i en skål. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att den blir till smör.
  11. Rör samman Philadelphia färskost, florsocker och kakao i en annan skål. Använd slev.
  12. Blanda samman innehållet i de två skålarna och vispa på låg hastighet tills allt är blandat och smeten är fluffig. Blir den för lös kan du låta den vila i kylskåpet en stund.
  13. MONTERA: Lägg ett tunt lager creamcheese-frosting på varje tårtbotten, och sedan ett lager apelsincurd.
  14. Placera bottnarna på varandra och låt gärna tårtan stå tills nästa dag.
  15. Stryk creamcheese-frosting över tårtan, samt spritsa en kant längst ner.
  16. DEKORERA: Ca 150 g riven ODENSE Mörk choklad, lingon eller andra bär, kakao och bladguld

Produkter i receptet