Svårighetsgrad
Förberedelsetid
3 timmar
Total tid
4 timmar

Tårta med vitt marsipanlock och blomster 12

Mazarinbotten – passionsfruktcurd – vit chokladgrädde En enkel tårta att förbereda som ser väldigt vacker ut – kanske till födelsedagskalaset eller det mindre bröllopet, närhelst du vill fira med något extra lyxigt!

Ingredienser

Receptet är beräknat för 12 personer

  • Vit chokoladmousse

  • 1 liter Vispgrädde
  • 3 Gelatinblad Gelatin blötlagda
  • 3 msk Mjölk
  • Mandelbotten 2 st

  • 250 g Socker
  • 6 Ägg
  • 2 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • 2 Lime riven skal och juice
  • Passionsfruktcurd

  • 3 dl Passionspuré
  • 3 Ägg
  • 3 Äggulor
  • 2 dl Socker
  • 150 g Smör
  • 4 Gelatinblad Gelatin
  • Dekoration

  • 1 färska Hallon och dekorationsblommor, typ vit rosor, violer och ranunkel

Så här gör du

  1. Vit chokladmousse 1. Blötlägg gelatinblad 2. Koka upp hälften av grädden, slå den över den hackade chokladen, smält ner gelatinbladet i blandningen och avsluta med att tillsätta resten av grädden och mjölken. Sila och ställ kallt med plastfilm på ytan, helst över natten. 3. När det är dags att lägga ihop tårtan vispas moussen till en fast crème.
  2. Mandelbotten 1. Sätt ugnen på 180° 2. Rör samman mandelmassa, limeskal och socker, tillsätt äggen lite i taget, till en homogen massa. 3. Sikta ner mjölet och bakpulvret i massan, blanda därefter i limejuicen. 4. Baka i ca 30-40 minuter i 2 st smorda tårtringar eller pajform med avtagbara kanter. Bottnen ska ha stelnat och fått en fin färg. 5. Låt svalna på galler.
  3. Passionsfruktcurd 1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. 2. Lägg passionsfruktspuré, ägg och socker i en kastrull. 3. Vispa konstant tills krämen är precis under kokpunkt och har tjocknat. 4. Vispa i smöret, sedan gelatinbladet och sila till sist krämen. 5. Låt den kallna helt – kan göras ett par dagar innan.
  4. Montering Alla delarna till kakan mår bäst av att förberedas minst 1 dag innan. 1. Dela mandelbottnarna en gång på mitten. 2. Tag en ask av hallon – mosa dem lätt med en gaffel till en grov kompott. Lägg ett lager av hallonkompotten ovanpå mandelbottnen. 3. Spritsa eller stryk upp passionsfruktscurden ovanpå hallonen. 4. Stryk upp vit chokladmousse runt om och ovanpå curden ca 1 cm högt. 5. Toppa med den sista bottnen och forma sedan en rund topp av mousse ovanpå. Spara lite mousse till att spritsa toppar på kanterna. 6. Klä båda bottnarna med tårtlock och stryk lätt med handen så det inte blir massor av luftfickor. 7. Dekorera med hallon och rosor/ ranunkel/ violer efter fantasi eller bilden. Spritsa toppar längst ner på kanten eller fäst med ett fint band, som brudparet eller födelsedagsbarnet får knyta upp.

Produkter i receptet