Chokladtårta med mascarponekräm och bär 10
Sommarens ultimata tårta är ofta fylld med säsongens färska söta bär. Och det är precis vad den här tårtan är! Denna ljuvliga chokladtårta bakas med choklad och mandelmassa och fylls med en len mascarponekräm och färska sommarbär. Tårtan toppas sedan med mer bär och vit choklad. Passar utmärkt till sommarens alla fester som midsommar eller födelsedag. Vi guidar dig genom receptet steg för steg nedan.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 personer
-
Tårtbotten
- 200 g rumstempererat Smör
- 4 Ägg Str. L
- 200 g Socker
- 150 g Vetemjöl
- 50 g Kakao
- 1 tsk Bakpulver
- Socker till strö
-
Macarponekräm
- 2,50 dl Vispgrädde
- 1 burk Mascarpone ca. 250g
- 2 msk Florsocker
- 500 g Bär
-
Dekoration
- Bär
- Citronmeliss
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Tårtbottnar:
- Sätt på ugnen på 175°C.
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull och låt svalna.
- Vispa ägg och socker poröst i ca. 10 minuter med en stavmixer/elvisp.
- Blanda vetemjölet med kakao och bakpulvret och vänd försiktigt ner det i äggsmeten, omväxlande med det smälta smöret. Vänd smeten försiktigt med en slickepott tills mjölet är fint fördelat.
- Tillsätt sedan riven mandelmassa. Det är viktigt att mandelmassan vänds ner försiktigt i smeten för att undvika att den vispade luften rörs ut.
- Häll ner smeten i en smord springform ca. 22 cm diameter klädd med bakplåtspapper, grädda kakan i ca. 50 minuter. Om det är kvar smet på formens kant, grädda kakan lite längre.
- Vänd ut kakan på en bit bakplåtspapper beströdd med socker och låt vila en stund.
- Dra sedan försiktigt av papperet från botten och dela kakan i två delar.
Mascarponekräm:
- Vispa grädden. Tillsätt mascarpone och siktat florsocker. Rör försiktigt ihop till en kräm.
- Skölj och torka bären. Snoppa jordgubbarna och halvera dem om det behövs.
- Vänd försiktigt ner bären i krämen (spara lite till dekoration).
Dekoration och servering:
- Lägg en tårtbotten på ett fat, toppa med ett lager ODENSE Vit chokladsås och sedan hälften av mascarponekrämen.
- Lägg den andra tårtbotten ovanpå och bred över resten av krämen.
- Dekorera tårtan med resten av bären, citronmeliss och hackad vit choklad.
Tips
Hitta fler goda recept på tårtor.