Svårighetsgrad
Förberedelsetid
1 timmar
Total tid
2 timmar

Nougatpaj med citrussallad och blodapelsinsorbet 8

En läcker skapelse för dig som vill överraska.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 personer

  • Mandelmördeg

  • 125 g Vetemjöl
  • 1 msk Florsocker
  • 1 krm Salt
  • 100 g Smör
  • 1 st Ägg litet
  • Nougatmix

  • 1,50 dl Vispgrädde
  • 50 g Smör
  • 1 st Apelsin riven
  • 2 st Apelsiner
  • 2 st Lime
  • 2 st Blodapelsiner
  • 1 st Grapefrukt
  • Sorbet blodapelsinsorbet med ingefära eller någon annan syrlig och fräsch sorbet

Så här gör du

  1. Arbeta samman mjöl, marsipan, smör, socker och salt till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen till ca 3 mm och klä en stor pajform. Ställ i frysen minst 1 timme. Baka i 200°C ca 15 minuter tills du får en gyllenbrun färg.
  2. Koka upp grädden med rivet apelsinskal. Lägg i smör och nougat i mindre bitar, slå den heta grädden över, och mixa allt helt slätt. Häll nougatmixen i pajskalet. Ställ kallt tills servering.
  3. Skär ut filéer utan skal ur citrusfrukterna till en citrussallad. Servera pajen tillsammans med citrussallad och sorbet.

Tips

Tips på chokladdekoration: smält choklad, stryk ut millimetertunt på en marmor/granitskiva. Precis när chokladen börjar stelna, tag en vass skrapa, håll pekfingret fäst längst ned på bladet, och drag en halvcirkel i chokladen.

Produkter i receptet