Vacker vintertårta 8
Smaksatt med pepparkakskryddor och lingon, julens bästa smaker.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 st
-
Tårtbotten
- 3 Ägg
- 2 dl Socker
- 3,50 dl Vetemjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 2 msk pepparkakskrydda
- 75 g Smör
- 1 dl Mjölk
-
Mousse
- 4 dl Vispgrädde
- 2 Äggulor / or
- 2,50 dl Frysta Lingon
-
Dekoration
-
100 g
-
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
TÅRTBOTTEN
-
Sätt ugnen på 175°C.
-
Vispa ägg och socker poröst. Vänd i mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och mjölk.
-
Smält smöret och rör i. Häll smeten i en smörad och bröad form med avtagbara kanter, ca 20 cm i diameter.
-
Grädda din tårtbotten mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
-
MOUSSE
-
Tina lingonen och låt dem rinna av i en sil.
-
Smält chokladen över ett vattenbad.
-
Vispa grädden löst och rör i äggulor, lingon och vit choklad.
-
MONTAGE
-
Dela tårtbottnen på hälften. Lägg en bottendel på ett fat. Bred på hälften av moussen.
-
Lägg på nästa tårtbotten och bred på den sista moussen. Ställ in i kylen för att svalna.
-
Lägg på fondantlocket. Dra i det lite lätt för att få släta sidor på tårtan.
-
DEKORATION
-
Rulla små kulor av fondanten och lägg dem runt tårtan. Dekorera tre kulor med guldpulver.
-
Lägg en stjärnschablon på tårtan och stöppla på Guldeller Silverpulver med en hushållssvamp.
-
Klipp den andra svampen i långsmala remsor, och klipp sedan ut mönster i remsorna. Doppa svampremsorna i Guld- eller Silverpulvret och tryck på tårtan som en bård.
-
Smält den vita chokladen över ett vattenbad, se sid 5, och spritsa ut till stjärnor. Tryck i tandpetare (om du vill kan du måla dem med guldfärg). Låt stjärnorna stelna, och måla sedan på lite Guld- eller Silverpulver. Tryck ner stjärnorna i tårtan.
Tips
ODENSE Fondant hittar du på Panduro.