Svårighetsgrad
Arbetstid
30 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
60 minuter
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 6 recensioner

Apelsin- och ingefärskaka 10

En saftig apelsinkaka med mycket smak av julen!

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 st

  • Kaka

  • 50 g Smör
  • 2 st Ägg
  • 1 dl Socker
  • 2 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1,50 tsk Ingefära
  • 2 msk blå vallmofrö
  • 1 Apelsin , rivet skal (ekologisk)
  • Glasyr

  • 4 dl Florsocker
  • 1 Äggvita / or
  • 2 tsk Apelsinjuice
  • Dekoration

  • Ätbara silverkulor
  • Dekorationssprits
  • Kakform ca 25 x 15 cm

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smöret tillsammans med mjölken.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Riv mandelmassan.
  5. Blanda samman mjöl, bakpulver, ingefära och vallmofrön. Riv ner skalet från en apelsin.
  6. Häll mjölblandningen i äggröran. Rör ner det smälta smöret och mandelmassan.
  7. Smöra och bröa en form med lite skorpmjöl. Häll i kaksmeten och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter. Ta ut och låt kallna.
  8. Vänd formen upp och ner. Lossa kakan från formen och lägg den på ett fat.
  9. Häll florsocker, äggvita och apelsinjuice i en bunke och vispa samman med elvisp.
  10. Häll över glasyren i en spritspåse och spritsa mönster på kakan.
  11. Kavla ut figurmarsipanen eller sockermassan och tryck ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform. Dekorera stjärnorna med silverkulor och fäst dem på kakan.

Relaterade recept

Produkter i receptet