Äppelbullar med mandelmassa och nougat 12
Baka ljuvliga äppelbullar till hösten! Saftiga bullar fyllda med äppelbitar, mandelmassa och len nougat från ODENSE. Perfekta bullar till fika, frukost eller brunch. En rolig och enkel bulle som snabbt kommer blir en favorit hos dig, din familj och dina vänner.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 st
-
Jästdeg
- 3 dl Mjölk 3.0%
- 50 g Kronjäst
- 1 msk Socker
- 2 tsk stødt Kardemumma
- 2 tsk stødt Kanel
- 450 g Vetemjöl
- 1,50 tsk Salt
- 100 g blødt Smör
-
Fyllning
- 2 Ägg
- 200 g groftrevne Äpplen
-
Till gräddning
- 1 Ägg till pensling
- 1 msk Socker till topping
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Jästdeg:
- Värm mjölken på spisen tills den är ljummen och häll den i en skål.
- Lös upp jästen i den och tillsätt socker och kryddor.
- Tillsätt mjöl (lite i taget), salt och mjukt smör skuret i små tärningar.
- Rör ihop degen tills den är slät och elastisk och släpper från kanten på skålen.
- Låt degen jäsa i ca. 30 minuter.
Fyllning:
- Skär mandelmassa och nougat i tärningar.
- Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord/bänk och gör en grop i mitten.
- Fördela äggen, grovt rivna äpplen, mandelmassan och nougaten i groparna och vik försiktigt. Tillsätt mer mjöl om degen är mycket blöt.
- Dela degen i 12 bitar (använd en bakspade om du har en). Fördela degbitarna på två bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca. 30 minuter.
Gräddning:
- Värm ugnen till 200°C.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över strösocker.
- Grädda i 15–20 minuter, tills de är gyllenbruna.
- Låt svalna på ett galler.
Tips
Spara i en sluten burk eller påse för längre hållbarhetstid.
Du kan även frysa in bullarna och tina i mikrovågsugn eller ugnen när det är dags för fika.
Hitta fler goda recept på bullar och vetebröd.