Äppelpaj med mandelmassa och nougat 8
Här får du en härlig äppelpaj gjord på en klassisk mördegsbotten som toppas med vår goda mandelmassa. En himmelsk god kombination tillsammans med de friska äpplena och den luftiga nougatkrämen. Smakar extra bra på egenplockade äpplen, men pajen är alltid lika uppskattad av dina gäster året om. En paj räcker till ca. 10 personer, ett måste till nästa fikabjudning!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 personer
-
Mördeg
- 200 g Vetemjöl
- 125 g Smör
- 1 Ägg
-
Fyllning
- 3 Äpplen
- 100 g Rumstempererat Smör
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Mördeg:
- Blanda vetemjöl och 100 g riven mandelmassa och smula ned smöret i degen. Samla ihop degen med ägg och lägg den på kylning i 30 min.
- Kavla ut degen och lägg den i en smord kakform (ca. 24 cm i diameter.) Täck bottnen med resten av den rivna mandelmassa.
Fyllning:
- Halvera äpplena, ta bort kärnhuset och skär smala ”båtar”. (Ca. 5 mm).
- Lägg äpplebåtarna omlott ovanpå mandelmassan hela vägen runt och avsluta med en liten cirkel i mitten.
- Baka kakan nederst i ugnen på 200 °C i ca. 25 min. Botten ska vara gyllene och spröd. Låt svalna helt.
- Mjuka upp nougaten lätt i till exempel mikron, vispa ihop den med det mjuka smöret till en lätt och luftig kräm. Spritsa ut nougaten i små toppar längs kanten.
Tips
Servera pajen direkt eller frys in. Förvarar du den i kylen så håller den ca. 2-3 dagar.
Fler recept hittar du under pajer.