Solskensbullar med äpple och kanel 10
Låt hösten dofta i köket med våra solskensbullar som bjuder på äpple, kanel och mandelmassa!
Föreställ dig saftiga äppeltärningar, len fyllning av kanel och krämig mandelmassa från ODENSE, omslutna av en mjuk och fluffig vetedeg. De formges som små blommor och bakas i muffinsplåt för perfekt form och härligt krispiga kanter. Hembakade bullar är en svårslagen favorit till fikat! Lika goda till helgens mysstund som till höstens fikabjudningar.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 st
-
Jästdeg
- 25 g Kronjäst
- 1 dl Mjölk 3.0%
- 1 Ägg
- 1 msk Socker
- 75 g Smör
- 250 g Vetemjöl
-
Kanelfyllning
- 50 g Socker
- 2 msk Kanel
- 50 g Rumpstemurerat Smör
-
Till montering
- 2 Äpplen
- 1 Ägg till pensling
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Jästdeg:
- Smula ner jästen i den ljumma mjölken och vispa i ägg och socker.
- Smula ner smöret i mjölet, rör ner jästblandningen och knåda degen väl, helst i en köksassistent. Låt degen vila täckt i 30 minuter.
Kanelfyllning:
- Rör ihop socker, mandelmassa, kanel och det mjuka smöret. Ställ blandningen åt sidan.
Monterig av bullar:
- Tvätta, skala och skär äpplena i små tärningar.
- Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en tjocklek av ca. 1 cm.
- Skär ut cirklar ca. 11 cm i diameter med en kakform eller glas och skär 4 snitt i varje cirkel, in mot mitten, för att skapa 4 fyrkanter. Skär inte hela vägen in till mitten.
- Lägg ca. 1 tesked kanelfyllning och 1 matsked äppeltärningar i mitten av varje cirkel av deg och vik upp kanterna runt fyllningen för att bilda en blomma. Lägg bullarna i en smord muffinsplåt och låt dem jäsa i ca. 30 minuter.
- Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg och grädda i cirka 15 minuter i 200° C.
- Strö kanelsocker gjord av 2 matskedar florsocker och 1 tesked kanel över bullarna.
Tips
Går att frysa in och tina i mikron eller ugnen.
Hitta fler recept på bullar och vetebröd.