Semmelbakelse med blondiebotten 24
Den här semmelbakelsen är en mjuk och härligt seg blondiebotten med smak av kardemumma, toppad med en len mandelmassakräm gjord på Mandelmassa Lyx från ODENSE, fluffigt vispad grädde och rostade mandlar. Perfekt att baka till Fettisdagen eller när du vill lyxa till fikastunden. Arbetstiden är endast 20 minuter.
Det här receptet är skapat av Anna Magnusson.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 24 st
-
Blondiebotten
- 150 g Smör
- 2,50 dl Socker
- 3 st Ägg
- 1 pkt Vaniljsocker
- 0,50 tsk Salt
- 3 dl Vetemjöl
- 1 tsk Kardemumma
-
Mandelmasse-fyllning
- 1 dl Vispgrädde
- 2 st Finrivna Bittermandlar
- 1 tsk Vaniljsocker
- 0,50 krm Salt
-
Topping
- 3 dl Vispgrädde
- Rostad Mandel
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Blondiebotten:
- Sätt ugnen på 175°c och förbered en form 20×30.
- Börja med att smälta och bryna smöret till kakan.
- Vispa sedan ihop socker och ägg till ett vitt fluff.
- Vänd ner det brynta smöret, sikta ner torrvarorna och vänd runt så att du får en slät smet.
- Häll smeten i den förberedda formen, grädda i ca. 18 min. (Tiden kan variera, kakan ska fortfarande vara lös i mitten och "vobbla" när du vickar på formen).
- Kyl kakan för att sedan kunna skära den i önskade bitar.
Mandelmasse-fyllningen:
- Mixa samtliga ingredienser i en matberedare tills du har en slät massa. (Har du ingen matberedare kan du riva mandelmassan i en bunke). Tillsätt lite grädde åt gången. Blanda ner resten av ingredienserna och rör till en slät massa.
- Spritsa eller klicka ut fyllningen på blondiebotten.
Topping:
- Vispa grädden fluffigt och sprita ut den över fyllningen, på toppen av blondiebotten innan servering.
- Toppa med rostad mandel.
Tips
Blondiebotten kan med fördel stå i kylen över natten innan du skär den i bitar. Spritsa/klicka ut mandelmasse-fyllningen och spritsa på grädden strax innan servering.
Hitta fler recept på mjuka kakor och semlor.