Svårighetsgrad
Arbetstid
45 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
1 timmar
Betygsätt detta recept

5 av 5 stjärnor baserat på 1 recension

Smaskiga spöken 12

Baka läskigt smaskiga spöken till Halloween med ODENSE! Passar perfekt att baka med barnen eftersom de är båda roliga och enkla att göra. Dessa spöken av en mjuk kaka i choklad, som fylls med en nougatsmörkräm. Du kan dekorera spökena läskiga eller söta, efter önskemål och smak. Passar perfekt att bjuda på till höstens fika eller Halloweenfesten. Vågar du baka?

Ingredienser

Receptet är beräknat för 12 st

  • Kaka

  • 150 g Smör , mjukt
  • 150 g Muscovadosocker
  • 100 g Rörsocker
  • 3 str. XL Ägg , rumstempererade
  • 275 g Vetemjöl
  • 50 g Kakao
  • 1 tsk Bakpulver
  • 0,50 tsk Bikarbonat
  • 0,50 tsk Salt
  • 1 dl Kokande Vatten eller varmt kaffe
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 0,50 dl Filmjölk
  • Nougatsmörkräm

  • 150 g Florsocker
  • 150 g Smör , mjukt
  • Dekoration

Så här gör du

Håll skärmen tänd
Kaka:
  1. Vispa smör, muscovadosocker och rörsocker i en skål i ca. 5 minuter. Tills blandningen är ljusbrun och luftig. Tillsätt äggen, ett åt gången, vispa grundligt efter varje ägg. Om smeten börjar separera kan man tillsätta 1-2 msk mjöl.
  2. Blanda mjöl med kakao, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt i smeten genom att varva mellan mjölblandning och vatten samtidigt som man vispar på lägsta hastighet med en elvisp. (Kom ihåg att skrapa sidorna rena så att allt kommer med). Tillsätt mjölken och rör samman allt en kort stund, tills smeten är blank.
  3. Häll smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter, eller tills den är genomgräddad. Testa genom att sticka i kakan med en tandpetare eller en potatissticka. Är stickan torr när du tar upp den är kakan färdig.
  4. Låt kakan svalna helt innan du trycker ut små cirklar med bakring.
Nougatsmörkräm:
  1. Vispa det mjuka smöret med florsocker tills blandningen är ljus och luftig med en elvisp, ca. 4-5 minuter. Pressa ut den mjuka nougaten i smörkrämen under tiden som du vispar och stanna upp när krämen är jämn i färgen. Lägg i smörkrämen i en spritspåse eller fryspåse och klipp ett hål på 2 cm i änden.
  2. Tryck ut lite smörkräm på varje kaka, och använd en kniv till att släta till så att toppen blir lite avrundad. Om smörkrämen är mycket mjuk, så låt kakan stå i kylen en halv timme. Tryck ut cirklar i marsipanen på 12 cm i diameter och lägg dem ovanpå varje kaka. Gör veck längst ner på marsipanen, så det ser ut som vitt tyg.
Dekoration:
  1. Dekorera spökansikten med svart fondant. Det som blir över kan du enkelt spara i kylen om du håller den väl inpackad i t.ex. en plastpåse.

Tips

Du hittar Odense Fondant på Willys, Hemköp, Coop och CityGross eller på Panduro.

Hitta fler läskiga recept till Halloween.

Relaterade recept

Produkter i receptet