Glasstårta med browniebotten, mandelmassa och nougat 8
Letar du efter en svalkande och imponerande dessert till sommaren, nyårsafton eller festen? Den här krämiga glasstårtan med browniebotten, fluffig parfait på mandelmassa och krämiga nougatbitar är ett ljuvligt val! Receptet är beräknat för 8 personer och kräver bara ca. 30 minuters effektiv arbetstid. Resten sköts i frysen!
Perfekt som en somrig glasstårta till middagsbjudningen. Du kan välja att servera den som en hel tårta eller i portionsformar. Enkelt, elegant och fylld med smak – den här glasstårtan blir snabbt en ny favorit året om!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 personer
-
Browniebotten
- 75 g Smör
- 2 st Ägg
- 100 g Socker
- 50 g Vetemjöl
-
Parfait
- 6 st Äggulor
- 75 g Florsocker
- 1 Vaniljstång
- 0,50 liter Vispgrädde
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Browniebotten:
- Börja med att smälta smör och choklad tillsammans i en kastrull.
- Vispa ägg och socker poröst, vänd ner det i chokladblandningen och vänd ner mjölet.
- Häll smeten i en smord springform Ø20 cm. Grädda browniebotten i 170°C i ca. 20 minuter.
- Låt botten svalna och ta loss den från kanten, men låt den ligga kvar i formen.
Parfait:
- Vispa äggulor, strösocker och fröna från vaniljstången i en bunke/skål tills det får en ljus färg och skummar.
- Vispa grädden separat och blanda ner den i äggsmeten.
- Häll hälften av parfaitmoussen på den avsvalnade browniebotten. Fördela chokladen och tärningar av kall nougat och mandelmassa på parfaiten. Häll det sista av parfaiten över.
- Ringla över chokladsåsen och skapa ett mönster med en sked.
- Frys in tårtan i minst 6 timmar.