Svårighetsgrad
Arbetstid
1,5 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
4 timmar
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Glace au four 10

En sprakande nyårsdessert!

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 st

Så här gör du

  1. Mandelbotten: 1.Kavla ut mandelmassan till ca 3 mm tjocklek. Skär eller tryck ut i 65 mm runda ringar eller en storlek som kan passa som botten till dina portionsformar (dvs. som har samma mått som överkanten på skålen). 2. Nagga bottnarna med en gaffel och baka av i 175°C i ca 10 minuter.
  2. Chokladparfait: 1. Dela vaniljstången på längden och gröp ur de små fröna. 2. Lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. 3. Koka upp och låt det stå i 15 min. Plocka ur stången. 4. Vispa äggulor och strösocker. 5. Häll vaniljmjölken över äggvispet under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen. Värm upp långsamt och fortsätt röra till den tjocknar något, vid ca 85°C. 6. Hacka chokladen i bitar och smält den i mjölkblandningen. Kyl smeten tills den är ca 30°C. 7. Vispa grädden och blanda den med chokladsmeten.
  3. Maräng: 1. Blanda samman äggvita och socker i en skål och sätt i ett vattenbad. Vispa smeten lätt under uppvärmning och värm tills den känns het, ca 65°C. 2. Vispa marängen kall, häll direkt upp den i en spritspåse och dekorera glassbomberna (efter nedan montering) med små taggar runt om hela.
  4. Montering av glace au four: 1. Klä insidan av portionsskålarna med plastfolie. (ca 60 mm rund botten), alternativt mjuka muffinsformar som kan rundas i botten. 2. Fyll skålarna nästan hela vägen upp till kanten med chokladparfait, stoppa ca ½ cm från kanten. Spara resterande smet till nästa steg. 3. Ställ skålarna i frysen och låt innehållet stelna så att man kan gröpa ur och placera en kula mangosorbet mitt i. Fyll upp med resterande smet. 4. Lägg på en mandelbotten överst i skålen. Förvara skålarna i frysen – detta kan förberedas ett par dagar innan. 4. Gör marängsmeten dagen före servering. 5. Ta ut formarna från frysen och lägg dem upp och ner på ett fat. 6. Spritsa de små "bakverken" och ställ tillbaka i frysen. 7. Ta fram dem ca 10-15 min innan servering. Bränn av marängen med en gaslåga om du vill eller servera dem som de är tillsamman med lite hallon och en god dessertsås. Gott Nytt År!

Relaterade recept

Produkter i receptet