Svårighetsgrad
Arbetstid
2 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
6 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 10 recensioner

Choklad- och hallonmoussetårta på nötbotten 10

Denna tårta kombinerar en krispig nötbotten med en rik choklad- och hallonmousse, vilket ger en perfekt balans mellan sött och syrligt! Även om kakan kräver lite tid och precision är resultatet värt det. Tårtan är passar utmärkt som dessert för festliga tillfällen eller som en läcker njutning under vår och sommar. En vacker och smakrik tårta som garanterat kommer att imponera på den du tycker om!

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 personer

  • Nötboten

  • 4 Äggvita
  • 120 g Socker
  • 130 g Hasselnötter (mandlar kan också användas)
  • 9 g Maizena
  • Chokladmousse

  • 2 st Gelatinblad
  • 1 dl Vispgrädde
  • 2 Äggulor
  • 1,50 dl Vispgrädde
  • Hallonmousse

  • 3 st Gelatinblad
  • 150 g Hallon (färska eller frysta)
  • 10 g Citronsaft
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 30 g Florsocker
  • Dekoration

  • 50 g (klar gelé)
  • Färska Bär

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Nötbotten:

  1. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och vispa tills det blir en styv maräng.
  2. Mixa nötterna till ett fint mjöl och blanda det med majsstärkelsen. Vänd sedan ner nötblandingen i marängen.
  3. Dela blandningen i två smorda springformar på Ø20cm med bakplåtspapper i botten, grädda bottnarna i 175°C i ca. 15 minuter.
  4. Låt bottnarna svalna och ta bort dem från formarna. Lägg plastfolie i en form och lägg en av nötbottnarna i formen.

Chokladmousse:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Smält försiktigt chokladknapparna tillsammans med 1 dl grädde i en kastrull på medelhög värme. Häll av vattnet från gelatinbladen och smält dem tillsammans med chokladblandningen.
  3. Vispa ner äggulorna i chokladblandningen och låt blandningen svalna något.
  4. Vispa 1 ½ dl grädde till ett lätt skum och vänd ner den i chokladblandningen.
  5. Bred ut chokladmoussen på nötbotten i formen och lägg den sista botten ovanpå. Ställ kakan i kylen medan hallonmousse förbereds.

Hallonmousse:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp hallon och citronsaft, smält det blötlagda gelatinbladen i det. Låt hallonpurén svalna något.
  3. Vispa grädde, vaniljsocker och strösocker till ett lätt skum och vänd ner.
  4. Bred ut hallonmoussen på tårtbotten i formen och jämna till ytan med en palettkniv.
  5. Lägg kakan i frysen, minst 4 timmar.

Dekorera:

  1. Bred ut spegelglasyren/gelén ovanpå kakan och ta bort plastfolien.
  2. Kavla ut mandelmassan till en lång 3 mm tjock remsa som passar tårtans höjd och omkrets. Använd gärna plastfolien som fanns runt tårtan för att mäta längden och höjden på marsipanen. Använd strösocker på bordet och kavel så att mandelmassan inte fastnar.
  3. Markera ett mönster i mandelmassan med en dekorativ kavel eller på fri hand. Lägg marsipanen på en ren plåt, bränn bandet av mandelmassa med en (creme brulee) brännare och lägg bandet snabbt runt tårtan.
  4. Garnera med färska bär precis innan servering.

Tips

Du kan förbereda tårtbottnarna och mousserna redan dagen innan servering.

Hitta fler goda recept på tårtor.

Relaterade recept

Produkter i receptet