Svårighetsgrad
Arbetstid
2 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
6 timmar
Betygsätt detta recept

5 av 5 stjärnor baserat på 8 recensioner

Choklad- och hallonmoussetårta på nötbotten 10

Denna tårta kombinerar en krispig nötbotten med en rik choklad- och hallonmousse, vilket ger en perfekt balans mellan sött och syrligt! Även om kakan kräver lite tid och precision är resultatet värt det. Den är idealisk som efterrätt för festliga tillfällen eller som en läcker njutning på våren eller sommaren. En vacker och smakrik tårta som garanterat kommer att imponera!

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 personer

  • Nötbas

  • 4 Äggvita
  • 120 g Socker
  • 130 g Hasselnötter (mandlar kan också användas)
  • 9 g Maizena
  • Chokladmousse

  • 2 Gelatinblad Gelatinblad
  • 1 dl Vispgrädde
  • 2 Äggulor
  • 1,50 dl Vispgrädde
  • Hallonmousse

  • 3 Gelatinblad Gelatinblad
  • 150 g Hallon (färska eller frysta)
  • 10 g Citronsaft
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 30 g Florsocker
  • Dekoration

  • 50 g (klar gelé)
  • Färska Bär

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Nötbas:

  1. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och vispa tills det blir en styv maräng.
  2. Mixa nötterna till ett fint mjöl och blanda det med majsstärkelsen. Vänd sedan ner den i marängen.
  3. Dela blandningen i två smorda springformar på Ø20cm, med bakplåtspapper i botten och grädda bottnarna i 175 grader i ca. 15 minuter.
  4. Låt bottnarna svalna och ta bort dem från formarna. Lägg plastfolie i en form och lägg en av nötbottnarna i formen.

Chokladmousse:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Smält försiktigt chokladknapparna tillsammans med 1 dl grädde i en kastrull. Häll av vattnet från gelatinbladen och smält dem tillsammans med chokladblandningen.
  3. Vispa ner äggulorna i chokladblandningen och låt blandningen svalna något.
  4. Vispa 1 ½ dl grädde till ett lätt skum och vänd ner den i chokladblandningen.
  5. Bred ut chokladmoussen på nötbotten i formen och lägg den sista botten ovanpå. Ställ kakan i kylen medan hallonmoussen förbereds.

Hallonmousse:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp hallonen och citronsaften och smält det blötlagda gelatinbladen i det. Låt den svalna något.
  3. Vispa grädde, vaniljsocker och strösocker lätt skum och vänd ner i hallonpurén.
  4. Bred ut hallonmoussen på tårtbotten i formen och jämna till ytan med en palettkniv.
  5. Lägg kakan i frysen, minst 4 timmar.

Dekorera:

  1. Bred ut spegelglasyren/gelén ovanpå kakan och ta bort plastfolien.
  2. Kavla ut mandelmassan till en lång 3 mm tjock remsa som passar tårtans höjd och omkrets. Använd gärna plastfolien som fanns runt tårtan för att mäta längden och höjden på marsipanen. Använd strösocker på bordet och kavel så att marsipanen inte fastnar.
  3. Markera ett mönster i marsipanen med en dekorativ kavel eller på fri hand, och lägg marsipanen på en ren plåt. Bränn bandet av mandelmassa med en creme brulee brännare och lägg det sedan snabbt runt tårtan.
  4. Garnera med färska bär precis innan servering.

Relaterade recept

Produkter i receptet