Tårta med apelsin, björnbär och chokladkräm 12
Letar du efter en festlig födelsedagstårta till vintern? Den här vintertårtan är ett en riktigt läcker tårta med flera lager av smaker! Saftiga chokladbottnar med mandelmassa, som varvas med en fluffig björnbärsmousse och en frisk, hemgjord apelsinmarmelad. Tårtan täcks sedan med en krämig chokladkräm och dekoreras med färska björnbär och glaserade apelsinskal. En fantastisk kombination som både ser vacker ut och smakar ljuvligt.
Visst tar den lite tid att baka, men resultatet är värt varenda minut. Dessutom kan den förberedas i förväg och frysas in! Vilket gör den perfekt för födelsedagsfester, nyår eller andra speciella tillfällen under höst och vinter. Bjud på en tårta som garanterat imponerar på dina gäster.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 personer
-
Tårtbotten i choklad
- 4 Ägg
- 150 g Socker
- 50 g
- 150 g Vetemjöl
- 1 tsk Bakpulver
-
Blodapelsinmarmelad
- 6 st Blodapelsiner (vanlig apelsin går också bra)
- 3 dl Socker
- 6 dl Vatten
- 2,50 dl Vatten
- 350 g Socker
- 1 Vaniljstång
- 75 g Socker
- 12 g Pektin
- 1 Citron
-
Björnbärsmousse
- 5 dl Vispgrädde
- 200 g Björnbärssylt
- 4 Gelatinblad Gelatinblad
-
Chokladkräm
- 0,50 dl Vispgrädde
- 20 g Smör
Så här gör du
Tårtbotten i choklad:
- Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa länge tills smeten har rätt konsistens.
- Blanda kakao, mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Vänd ihop degen ordentligt.
- Riv ner mandelmassan i smeten och vänd försiktigt ner den.
- Bred ut smeten i en smord springform (ca. 22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten. Se till att bakplåtspappret inte går upp på sidorna - det ger ojämna bottnar.
- Grädda tårtbotten i 190°C i ca. 25 minuter.
Låt bottnen svalna helt och dela den sedan i tre lika tjocka bottnar. - Grädda bottnarna i god tid och frys in dem för senare användning.
Blodapelsinmarmelad:
- Skala apelsinerna och skär apelsinköttet i tärningar.
Skär hälften av skalen i tunna strimlor och släng resten.
Fördela 6 dl vatten och 3 dl socker i tre portioner (2 dl vatten och 1 dl socker vardera). Koka upp den första portionen och tillsätt apelsinskalen. Låt dem koka i 1 minut, sila sedan vätskan. Upprepa processen två gånger till för att få bort den bittra smaken. - Ta bort ungefär hälften av skalen för dekoration och blanda resten med apelsinskalet.
- Lägg apelsinskalet, 2,5 dl vatten, 350 g socker, vaniljstången och de skrapade fröna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca. 10 minuter, tills allt är mjukt.
Mixa marmeladen med en stavmixer och koka upp igen.
Blanda 75 g socker med pektinet och rör ner det i den kokande marmeladen under omrörning. - Låt sylten sjuda i några minuter och smaka av med citronsaft.
- Häll sylten i ett skållat glas och ställ det i kylskåpet.
Björnbärsmousse:
- Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i ca. 10 minuter.
- Vispa grädden till ett lätt skum.
- Riv ner mandelmassan i björnbärssylten och rör ihop det.
- Smält gelantinbladen i en liten kastrull eller i mikrovågsugnen och rör ner den i sylten. Tillsätt hälften av den vispade grädden och rör om väl innan du försiktigt vänder ner den återstående hälften av den vispade grädden.
Chokladkräm:
- Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
- Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills all choklad har smält och tillsätt smöret. Rör om ordentligt tills allt smör har rörts ner i grädden.
Montering:
- Lägg en av chokladbottnarna på ett serveringsfat och bred botten med blodapelsinmarmeladen. Bred även marmeladen på en av de andra bottnarna.
- Lägg hälften av björnbärsmoussen och lägg den andra chokladbotten med marmelad ovanpå. Lägg den sista hälften av björnbärsmoussen och avsluta med den sista chokladbotten.
- Ställ in kakan i kylskåpet. (Kakan kan också frysas in nu, för att tinas och dekoreras innan servering).
- Bred chokladkrämen ovanpå kakan och dekorera med färska björnbär och inlagda apelsinskal.
Tips
Tårtan kan frysas in, för att tinas vid ett senare tillfälle. Ta fram tårtan i god tid och dekorera med chokladkrämen innan servering.
Du kan också välja att förbereda endast tårtbottnarna redan dagen innan, eftersom bottnarna behöver svalna ordentligt.
Hitta fler recept på goda tårtor.