Svårighetsgrad
Arbetstid
1 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2 timmar
Betygsätt detta recept

5 av 5 stjärnor baserat på 4 recensioner

Björnbärspaj med bränd maräng 8

Dessa portionspajer är lika vackra som de är goda. Den frasiga mördegsbottnen bakas med mandelmassa från ODENSE, fylld med en krämig björnbärskompotts med toner av vanilj och toppas med len, bränd maräng. En elegant och smakrik dessert som passar perfekt till sensommarens fika eller höstens middagar när björnbären är som allra bäst.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 st

  • Mördeg med mandelmassa

  • 15 g Vetemjöl
  • 50 g Florsocker
  • 100 g rumstempererat Smör
  • 1 Äggula
  • Björnbärskompott

  • 500 g Björnbär
  • 175 g Socker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • Maräng

  • 2 Äggvitor
  • 1 tsk Citronsaft
  • 100 g Socker

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Mördeg med mandelmassa:

  1. Blanda vetemjöl, florsocker och finriven mandelmassa i en skål.
  2. Smula ner smöret och samla sedan snabbt ihop degen med äggulan. Om degen är för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
  3. Slå in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter, så degen blir lätt att jobba med.
  4. Smöra 8 små pajformar.
  5. Kavla ut degen på mjölat bord, tänk ca. 3 mm tjocklek. Tryck ut degen i 8 stycken bitar – använd en kakform eller ett glas som passar storleken på dina formar.
  6. Fördela försiktigt ut bitarna i de smorda pajformarna. Du kan självklart också välja att göra pajskalet i en stor, smord pajform.
  7. Grädda pajskalen i ugnen i 200°C i 10 minuter, tills de fått färg. Stäng av värmen och låt dem grädda på eftervärmen i ytterligare 5 minuter. Låt svalna på galler.

Björnbärskompott:

  1. Skölj och rensa björnbären och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljsockret och låt koka ihop 15 minuter till en kompott. Smaka eventuellt av kompotten med mer socker, men kom ihåg att den kan ha lite syra, då marängen också är söt.
  2. Låt svalna. Sila bort lite av överflödig vätska.

Maräng:

  1. Vispa äggvitorna hårda med citronsaften. Tillsätt sockret gradvis och vispa tills det blir fluffig maräng.

Servering:

  1. Fyll pajskalen med bärkompott.
  2. Fyll en spritspåse med maräng och dekorera pajerna.
  3. Bränn marängen med en gasbrännare.

Tips

Du kan smidigt förbereda både mördeg och bjönbärskompotten i förväg. Montera innan servering.

Tips är att använd färska bjönbär under säsong och frysta de resterande dagarna. Du kan enkelt byta ut björnbär mot t.ex. blåbär eller hallon.

Hitta fler läckra recept på pajer och desserter.

Relaterade recept

Produkter i receptet