Enkel jordgubbspaj 6
En fräsch och somrig jordgubbspaj med saftig mazarinbotten och fluffig vaniljkräm. Enkel att baka och perfekt att förbereda i förväg! Grädda botten dagen innan för att toppa med vaniljkrämen och färska jordgubbar precis före servering. En riktig sommarfavorit till fikastunden eller efterrätten.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 6 personer
-
Mazarinbotten
- 140 g Socker
- 140 g blødt Smör
- 3 st Ägg
- 30 g Vetemjöl
-
Vaniljkräm
- 2 dl Mjölk 3.0%
- 1,75 dl Vispgrädde
- 0,50 Vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
- 40 g Socker
- 30 g Maizena
- 2 st Pastöriserade äggulor
- 1,75 dl Vispgrädde
-
Dekoration
- 250 g Jordgubbar
Så här gör du
Mazarinbotten:
- Ställ smöret och äggen åt sidan så att de är rumstempererade när du behöver dem.
- Knåda ihop mandelmassa och socker.
- Knåda först ner hälften av det mjuka smöret i mandelmassablandningen (för hand eller med elvisp). Rör sedan ner resten av det mjuka smöret och tillsätt sedan två av äggen, ett i taget.
- Tillsätt mjölet tillsammans med det sista ägget och rör ihop blandningen.
- Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter) noggrant med smör och bred ut mandelmassablandningen.
- Grädda mazarinbotten i 190°C i ca 30 minuter. Den ska vara mörk, gyllenbrun och genomgräddad innan den är klar.
- Hacka eller riv chokladen och strö den över botten så snart kakan kommer ut ur ugnen. Låt chokladen smälta helt. Bred ut chokladen jämnt över botten med baksidan av en sked och låt den svalna.
Vaniljkräm:
- Skär upp vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
- Lägg vaniljstången och fröna (eller vaniljsocker), 1 dl mjölk och grädde i en kastrull och koka upp.
- Blanda socker, majsstärkelse och äggulor med resterande 1 dl mjölk i en bunke och vispa ihop. När mjölk- och gräddblandningen kokar, häll den långsamt i skålen och vispa allt väl. Häll tillbaka grädden i kastrullen och koka upp långsamt under omrörning. Låt grädden koka i en minut under omrörning innan du häller den i en skål för att svalna. Ta bort vaniljstången. För att undvika en mjölkig hinna på grädden när den svalnar kan du strö ytan med lite socker.
- Vispa den kalla grädden väl så att den är klumpfri.
- Vispa grädden lätt och vänd ner vaniljgrädden.
Montering & dekoration:
- Bred grädden över mazarinbotten. Överbliven grädde kan serveras vid sidan av.
- Rensa jordgubbarna, undvik att skölja dem eftersom de kommer att absorbera vattnet. Alternativt skölj av jordgubbarna och låt dem rinna av på/torka av dem med hushållspapper, för att undvika att de släpper vatten. Skär/snoppa av stjälkarna.
- Skär jordgubbarna i halvor och kvartar och bred ut dem på grädden.
- Servera jordgubbspajen direkt eller förvara den i kylskåpet till senare under dagen. Jordgubbspajen smakar bäst samma dag som den dekoreras med de färska bären.
Tips
Mazarindeg bör röras om så lite som möjligt, annars får du in luft i degen och den kokar upp under gräddningen.
Använd en pajform med lös botten. Det gör det mycket lättare att få ut pajen senare. Mazarindeg kan bakas i vilken tänkbar form som helst – prova till exempel att grädda dem i muffinsplåtar för små jordgubbspajer.
Degen kan gräddas dagen innan och förvaras i kylskåpet. Den kan också frysas in och användas när tillfälle ges.