Tartelett med lemon curd 12
Tartelett betyder 'liten tårta' och är ett litet bakverk med botten av mör-, smör- eller pajdeg. Den perfekta desserten att bjuda på till festliga tillfällen! En läcker dessert som består av mördeg, mandelmassa och lemon curd. Bakverket kräver mer tid än många andra recept, men det är helt klart värt det eftersom den är otroligt god!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 st
-
Botten
- 120 g Socker
- 50 g Äggvita
-
Lemon curd
- 1 st Gelatinblad
- 90 g Citronsaft
- 80 g Socker
- 80 g Ägg
- 45 g Smör
-
Mördeg
- 100 g Vetemjöl
- 50 g Socker
- 20 g Fint Mandelmjöl
- 80 g Smör
- 0,50 st Äggula
- 0,25 tsk Vaniljsocker
-
Dekoration
- Ätbara blommor
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Botten:
- Rör ihop mandelmassan och sockret, tillsätt äggvitan lite i taget tills du har en jämn deg.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till ca. 1 cm tjock och lägg den i frysen i minst 1 timme tills massan är helt fast. (Det är bäst att göra detta dagen innan så att degen är helt fryst innan du skär ut den.)
- Skär ut den frysta degen med en rund kakform, ca. 7 cm i diameter. Lägg cirklarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och grädda dem i 210°C i ca. 12 minuter
Lemon curd:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp citronsaften och hälften av sockret (40 g) i en kastrull.
- Blanda ägg och den andra hälften av sockret (40 g) och vispa ner den varma citronsaften i blandningen.
- Häll tillbaka allt i grytan och värm till 82°C. Använd en termometer för att säkerställa att temperaturen är korrekt.
- Tillsätt gelatinbladen och smöret, rör om tills krämen är slät.
- Fyll krämen i silikon- eller muffinsformar med en diameter på ca. 6 cm och frys in dem.
Mördeg:
- Knåda ihop alla ingredienser snabbt och ställ i kylskåp i minst 30 minuter. (Kan göras dagen innan).
- Kavla ut pajdegen till 2,5 mm. och kavla ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Ställ i kylskåp tills mördegen är fast igen.
- Skär ut cirklar som är 7 cm långa. och gör ett hål i mitten, ca. 4,5 cm.
- Grädda i 200°C i ca. 8 minuter tills de är gyllenbruna och fina och krispiga.
Montera:
- Ta ut de frysta krämerna ur formen och placera dem på kakbottnarna.
- Lägg mördegscirklarna ovanpå och dekorera varje tartelett med en fin ätbar blomma och en hyvlad sträng av vit choklad.
Tips
Tarteletterna kan göras långt i förväg och frysas in.
Fler tips på Desserter!