Svårighetsgrad
Förberedelsetid
25 minuter
Total tid
1 timmar

Lussebullar med mandelmassa 40

Lussebullarna kan du förbereda dagen innan. Hoppa då över andra jäsningen och låt bullarna vila i kylen under natten. Ta ut dem tidigt på Luciamorgon, låt dem eventuellt jäsa lite till och pensla sedan dina bullar medan ugnen blir varm.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 40 st

  • Fördeg

  • 1 pkt KronJäst för söta degar
  • 5 dl Mjölk fingervarm, eller vatten
  • 1 g Saffran
  • 8 dl Vetemjöl
  • Deg

  • 200 g Smör , rumstempererat
  • 2 dl Socker
  • 1,50 tsk Salt
  • 2 tsk Kardemumma, stött
  • 7 dl Vetemjöl
  • 3 dl Russin
  • Pensling & Garnering

  • 50 g Smör
  • 1 dl Socker

Så här gör du

  1. Värm mjölken till 20°. Blanda i alla ingredienser till fördegen och låt stå i 30 min.
  2. Tillsätt resterande ingredienser, förutom russin och riven mandelmassa. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig samt släpper skålens kanter, ca 15 min med maskin eller 20 min för hand. Tillsätt russin och riven mandel-massa de sista 2 minuterna.
  3. Låt jäsa i ca 30 min.
  4. Ta upp degen på mjölat bord. Forma 40 st lussebullar: dela degen i småbitar, rulla ut den lätt och snurra samman. Lägg lussebullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30–45 min.
  5. Sätt ugnen på 225°.
  6. Grädda mitt i ugnen, ca 7 min.
  7. Smält smöret. Pensla bullarna med smör när de svalnat något. Vänd lussebullarna i strösocker.

Produkter i receptet