Svårighetsgrad
Förberedelsetid
1 timmar
Total tid
3 timmar

Nyårstårta med stjärnor 14

Årets finaste tårta med smak av pepparkaka och lingon.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 14 st

Så här gör du

  1. TÅRTBOTTNAR
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Rör i gräddfil, kryddor, mjöl, bakpulver och lingonsylt. Blanda ner den smälta smörblandningen.
  4. Häll smeten i en smörad och bröad springform, ca 25 cm i diameter.
  5. Grädda mitt i ugnen, ca 40 min. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar innan du tar ut den. Stickan ska vara torr. Låt kakan svalna och dela den sedan på mitten så du får två lager tårtbottnar.
  6. MOUSSE
  7. Tina lingonen och låt den vita chokladen smälta över vattenbad.
  8. Vispa grädden, och rör ner lingon och den smälta chokladen.
  9. SYRLIG TOPPING
  10. Vispa samman färskost, florsocker, smör och finrivet skal från en citron med en elvisp.
  11. MONTERING OCH DEKORATION
  12. Kavla ut den vita marsipanen till ett tårtlock i önskad storlek. Blir det marsipan över kan du spara den till dekoration eller använda den vid ett senare tillfälle. Kavla även ut ett långt band som ska fästas runt tårtan.
  13. Lägg marsipanlocket över tårtan.
  14. Smält chokladen över vattenbad.
  15. Häll silverpulver i en liten skål och rulla strösselkulorna i pulvret.
  16. Tryck ut stjärnor i smörgåsrånen med en pepparkaksform.
  17. Lägg en liten klick smält choklad på ett bakplåtspapper. Lägg på en grillpinne och en smörgåsråns-stjärna och låt dem fästa. Dekorera med silverkulorna. Gör likadant med alla stjärnor.
  18. Klipp ut en stjärna ut en styv bit papper och använd formen som mall. Pensla guldstjärnor på marsipanlocket och dekorera tårtan med stjärnorna av smörgåsrån.
  19. Fäst marsipanbandet runt tårtan – eventuellt kan du dekorera bandet med ett mönster.

Tips

Under Tips & trix ser du hur du smälter choklad över vattenbad.

Produkter i receptet