Banankaka med choklad 10
Recept på en underbar banankaka i choklad som är toppad med en ljuvlig chokladganache. Helt perfekt för dig som ÄLSKAR choklad och inte minst en hemmagjord banankaka. Du kan dekorera banankakan med ett fint mönster av blommor i chokladganache för att få en vacker och läcker kaka att bjuda familjen eller vänner på till fikat.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 personer
-
Banankaka
- 100 g mjukt Smör
- 150 g Socker
- 1 tsk Vaniljsocker
- 3 Ägg
- 2 mogna Bananer
- 100 g Vetemjöl
- 25 g Kakao
- 1 tsk Bakpulver
- 1 krm Salt
-
Chokladganache
- 1 dl Vispgrädde
- 20 g Glukos
- 25 g Smör
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Banankaka:
- Sätt på ugnen på 175°C och lägg bakplåtspapper i en springform Ø 22 cm.
- Vispa smör, socker och vaniljsocker ljust och fluffigt i en skål med elvisp. Vispa i 1 ägg i taget.
- Mosa bananerna med en gaffel och rör ner bananmoset i smeten.
- Blanda vetemjöl, kakaopulver, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten.
- Grovhacka chokladen (om du inte använder ODENSE Chokladknappar) och skär mandelmassan i små tärningar. Blanda ner chokladen och mandelmassan i smeten.
- Bred ut smeten i springformen och grädda banankakan i ugnen ca. i 35-40 minuter, tills den är gyllene. Kyl kakan på galler.
Chokladganache:
- Koka upp grädden och glukosen och häll blandningen över chokladen.
- Rör i mitten av skålen med en spatel för att få en bra emulsion. När ganachen är runt 40 grader, tillsätt smör. Mixa sedan med en stavmixer.
- Fyll ganachen i spritspåse och spritsa på kakan i fina blommor eller annat önskat mönster (är ganachen för mjuk kan du ställa den i kylen tills den stelnat).
Tips
Har du ingen sprits kan du bre på din chokladganache som den är, eller använda en gaffel för att skapa fina mönster.
Hitta fler goda recept på mjuka kakor.