Svårighetsgrad
Arbetstid
30 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
45 minuter
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Smulpaj med äppelkompott och mandelmassa 6

En klassiker som vi älskar och aldrig tröttnar på - Vi pratar såklart om smulpajen! Här med en äppelkompott och en crumble av mandelmassa på toppen som blir en oemotståndlig kombination!

Ingredienser

Receptet är beräknat för 6 personer

  • Äppelkompott

  • 1 000 g Äpplen
  • 1 Vaniljstång
  • 150 g Socker
  • 1 dl Vatten
  • 1 Kanelstång
  • Smuldeg

  • 150 g Rörsocker
  • 150 g Vetemjöl
  • 75 g Smör
  • Topping

  • 3 dl Vispgrädde

Så här gör du

Äppelkompott

  1. Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär äpplena i grova tärningar.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i lite av sockret som då blir till ett vaniljsocker.
  3. Lägg äpplena, vaniljsockret, vaniljstången, vattnet och kanelstången i en kastrull och koka äpplena tills de är mjuka.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka ytterligare några minuter på låg värme.
  5. Ta bort äppelkompotten från värmen och ta bort vaniljstången. Låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 200°C

Smuldeg

  1. Riv mandelmassan grovt och lägg den i en skål med rörsocker, vetemjöl och smör.
  2. Knåda till en smulig deg och bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
  3. Grädda i ca. 10 minuter tills den fått färg. Titta till och rör i smuldegen så det inte bränns. Låt svalna.

Servering

  1. Vispa grädden.
  2. Varva äppelkompott och smuldeg i skålar, avsluta med vispad grädde på toppen. 

Tips

Smuldegen av mandelmassan kan göras i god tid i förväg. Om den förvaras i en behållare med lock håller den sig bra i några dagar. 

Produkter i receptet