Smulpaj med äppelkompott och mandelmassa 6
En klassiker som vi älskar och aldrig tröttnar på, vi pratar såklart om smulpajen! Smaken av en söt äppelkompott som toppas av en crumble gjord på mandelmassa från ODENSE. Oemotståndligt gott på bara 45 minuter! Serveras i färdiga portioner, servera i glas för en festlig efterrätt att bjuda på till nästa fikastund. Den perfekta efterrätten att avsluta en middag med i höst, när äpplena är som bäst!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 6 personer
-
Äppelkompott
- 1 000 g Äpplen
- 1 Vaniljstång
- 150 g Socker
- 1 dl Vatten
- 1 Kanelstång
-
Smuldeg
- 150 g Rörsocker
- 150 g Vetemjöl
- 75 g Smör
-
Topping
- 3 dl Vispgrädde
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Äppelkompott:
- Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär äpplena i grova tärningar.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i lite av sockret som då blir till ett vaniljsocker.
- Lägg äpplena, vaniljsockret, vaniljstången, vattnet och kanelstången i en kastrull och koka äpplena tills de är mjuka.
- Tillsätt resten av sockret och koka ytterligare några minuter på låg värme.
- Ta bort äppelkompotten från värmen och ta bort vaniljstången. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 200°C.
Smuldeg:
- Riv mandelmassan grovt och lägg den i en skål med rörsocker, vetemjöl och smör.
- Knåda till en smulig deg och bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i ca. 10 minuter tills den fått färg. Titta till och rör i smuldegen så det inte bränns. Låt svalna.
Topping och servering:
- Vispa grädden fluffigt.
- Varva äppelkompott och smuldeg i skålar, avsluta med vispad grädde på toppen.
Tips
Smuldegen av mandelmassan kan göras i förväg. Förvara i en behållare med lock så håller den sig bra i några dagar.
Hitta fler goda recept på pajer.