Svårighetsgrad
Arbetstid
30 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
1,5 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 17 recensioner

Vetelängd med mandelmassa 16

En hembakad vetelängd går alltid hem till fikat! Det här härliga receptet är enkelt att följa och vetelängden smakar fantastiskt. Om du inte vill göra en längd kan du istället göra bullar. Receptet ger dig antingen två längder eller 18 mindre bullar.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 16 personer

  • Deg

  • 2 st vispade Ägg
  • 2 msk Socker
  • 50 g Jäst
  • 300 g Vetemjöl
  • 200 g rumstempererat Smör
  • Fyllning

  • 120 g Socker
  • 120 g rumstempererat Smör
  • 100 g Russin (kan uteslutas)
  • Dekoration

  • 1 st vispat Ägg
  • 3 msk Mandelspån
  • 2 msk Pärlsocker

Så här gör du


Deg

  1. Tillsätt mjölet och det tärnade smöret och knåda tills degen är slät.
  2. Låt degen vila, under kökshandduk, på en varm plats i ca. 30 minuter eller tills den blivit till dubbel storlek.
  3. Medan degen jäser förbereder du fyllningen.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan grovt och rör om med socker.
  2. Tillsätt sedan smör och russin (om russin önskas).

Vetelängder

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit (ca 20 x 35 cm).
  3. Fördela fyllning i mitten på varje bit.
  4. Skär sidorna i remsor och fläta dem över varandra.
  5. Lägg längderna på bakplåtspapper och låt dem jäsa, täckta, på en varm plats i ca. 45 min.
  6. Pensla med ägg och garnera med mandelspån och pärlsocker och grädda längderna i ca. 15 min.

Bullar

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Kavla ut degen, skär den i 18 bitar och bre på fyllning på varje bit.
  3. Vik degen runt fyllningen och rulla till bollar.
  4. Dela bullarna i muffinsformar och pensla med ägg.
  5. Garnera med mandelspån och pärlsocker och grädda bullarna i ca. 15 minuter.

Tips

Vill du göra längden extra söt kan du tillsätta russin i fyllningen. 

Produkter i receptet