Vetelängd med mandelmassa 16
Det finns få saker som slår doften av en hembakad vetelängd! Med det här enkla receptet bakar du en mjuk och saftig vetelängd som smakar fantastiskt till fikat. Degen går lika bra att forma till två längder eller 18 små bullar. Perfekt för kalas, till en mysig fikastund eller att förvara i frysen tills du blir sugen!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 16 personer
-
Bulldeg
- 2 st vispade Ägg
- 2 msk Socker
- 50 g Kronjäst
- 300 g Vetemjöl
- 200 g rumstempererat Smör
-
Fyllning
- 120 g Socker
- 120 g rumstempererat Smör
- 100 g Russin (kan uteslutas)
-
Dekoration
- 1 st vispat Ägg
- 3 msk Mandelspån
- 2 msk Pärlsocker
Så här gör du
Bulldeg:
- Tillsätt mjölet och det tärnade smöret och knåda tills degen är slät.
- Låt degen vila, under kökshandduk, på en varm plats i ca. 30 minuter eller tills den blivit till dubbel storlek.
- Medan degen jäser förbereder du fyllningen.
Fyllning:
- Riv mandelmassan grovt och rör om med socker.
- Tillsätt sedan smör och russin (om russin önskas).
Vetelängder:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit (ca. 20 x 35 cm).
- Fördela fyllning i mitten på varje bit.
- Skär sidorna i remsor och fläta dem över varandra.
- Lägg längderna på bakplåtspapper och låt dem jäsa, täckta, på en varm plats i ca. 45 min.
- Pensla med ägg och garnera med mandelspån och pärlsocker och grädda längderna i ca. 15 min.
Bullar:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Kavla ut degen, skär den i 18 bitar och bre på fyllning på varje bit.
- Vik degen runt fyllningen och rulla till bollar.
- Dela bullarna i muffinsformar och pensla med ägg.
- Garnera med mandelspån och pärlsocker och grädda bullarna i ca. 15 minuter.
Tips
Vill du göra längden extra söt kan du tillsätta russin i fyllningen.
Du kan smidigt frysa in bullarna i fryspåsar, plocka fram på tining lagom inför fikat. Du kan även låta bullarna gå några minuter i ugnen på en plåt eller tina i mikrovågsugnen.
Hitta fler recept på bullar och vetebröd.