Pumpabullar med mandelmassa eller nougat 10
Skapa en mysig Halloween-stämning med dessa söta och saftiga bullar som ser ut som små pumpor. Bullarna får sin pumpaform med hjälp av köttsnöre, som knyts runt bullarna innan de gräddas. Inuti varje bulle finns en överraskning i form av antingen mandelmassa eller nougat - vad väljer du?
Perfekt för en Halloweenfest, höstpyssel eller till en mysig fika med vänner.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 st
-
Bulldeg
- 25 g Kronjäst
- 1 dl Mjölk 3.0%
- 1 Ägg
- 1 msk Socker
- 75 g Smör
- 250 g Vetemjöl
-
Fyllning
-
Dekoration
- 1 Ägg till pensling
- 5 st Kanelstång
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Bulldeg:
- Rör ner jästen i den ljumma mjölken och vispa i ägg och socker.
- Smula ner smöret i mjölet, rör ner jästblandningen och knåda degen väl, helst i en mixer. Låt degen vila täckt i 30 minuter.
- Dela degen i 10 lika stora bitar.
Fyllning:
- Skär mandelmassan eller nougaten i 10 små fyrkanter.
- Vira in en bit mandelmassa eller nougat i varje degbit och rulla till runda bullar.
Från bullar till pumpa:
- Klipp 10 cm långa bitar köttsnöre, knyt en bit snöre runt varje bulle; lägg ett snöre över en bulle, vänd bullen, korsa snöret, vänd bullen igen och låt snörändarna mötas upptill - som presentsnöre runt en present. För ner snörändarna en extra gång så att de samlas under bullen, så att det blir totalt 6 snören uppifrån och ner. Knyt en knut under bullen och se till att bullen "står" på knuten, så att knuten inte lossnar när bullen jäser och gräddas.
- Låt bullarna jäsa i ca. 30 minuter.
- Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg och grädda dem i ca. 15 minuter i 200°C.
- Låt bullarna svalna och klipp försiktigt loss snöret.
- Tryck ner en halv kanelstång i mitten av varje bulle så att den liknar stjälken på en pumpa.
Tips
Bullarna kan enkelt frysas och tinas vid behov.
Hitta fler goda recept på bullar och vetebröd eller roliga recept till Halloween.