Citronfromage med crumble av mandelmassa 8
Citronfromage är en enkel men lyxig dessert som ger en perfekt balans mellan sötma och syrlighet. I botten möts du av en krispig crumble på mandelmassa som ger härligt tuggmotstånd till den lena och syrliga citronfromagen. På toppen avslutar vi med en fluffig vispad grädde och riven zest från en citron.
Passar utmärkt som festlig dessert till nyår, middagsbjudningar eller som avslut på en trerättersmiddag. En efterrätt som både ser imponerande ut och är enkel att lyckas med.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 personer
-
Crumble av mandelmassa
- 75 g Smör
- 100 g Ljus sirap
- 175 g Havregryn
- 50 g Mandelspån
-
Citronfromage
- 6 st Gelatinblad
- 4 Äggvita
- 4 Äggulor
- 130 g Socker
- 3 dl Vispgrädde
- 2 dl Citronsaft
- Citronskal av 1 citron
-
Dekoration
- 2 dl Vispgrädde
Så här gör du
Crumble av mandelmassa:
- Lägg smör, sirap, havregryn och mandelspån i en stekpanna och rosta tills de är gyllenbruna.
- Ta bort stekpannan från värmen och riv i mandelmassan.
- Låt smeten svalna och förvara den i en sluten behållare tills den ska användas.
Citronfromage:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
- Vispa äggvitorna tills det blir ett hårt skum.
- Vispa äggulorna med sockret tills det blir en lätt och fluffig äggsmet.
- Vispa sedan grädden tills det blir ett lätt skum.
- Värm citronsaften och det rivna citronskalet tills det börjar koka och smält gelatinbladen i citronsaften.
- Vispa omedelbart ner saften i äggsmeten. Vänd ner den vispade grädden och slutligen de hårt vispade äggvitorna.
- Lägg några skedar crumble i varje portionsglas och häll citronfromagen över.
- Ställ glasen i kylskåpet i cirka 2 timmar tills fromagen har stelnat.
Dekoration:
- Garnera med vispad grädde, lite extra smulpaj och lite rivet citronskal i strimlor.
Tips
Du kan förbereda desserten dagen innan, häll först upp citronfromagen i glasen och ställ i kylen. Lägg på din crumble ovanpå strax innan innan servering, för att undvika att den blir mjuk eller soggig.