Svårighetsgrad
Förberedelsetid
45 minuter
Total tid
1 timmar

Smaskiga spöken 12

Ingredienser

Receptet är beräknat för 12 st

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 220°C. Lägg bakplåtspapper i en bakform, ca 30x40cm.
  2. Vispa smör, muscovadosocker och rörsocker i en skål i ca 5 minuter tills blandningen är ljusbrun och luftig. Tillsätt äggen ett åt gången och vispa grundligt efter varje ägg. Om smeten börjar separera kan man tillsätta 1-2 msk mjöl.
  3. Blanda mjöl med kakao, bakpulver och salt. Tillsätt i smeten genom att varva mellan mjölblandning och vatten, samtidigt som man vispar på lägsta hastighet. Kom ihåg att skrapa sidorna rena så att allt kommer med! Tillsätt mjölken och rör samman allt en kort stund tills smeten är blank.
  4. Häll smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills den är genomgräddad. Testa genom att sticka i kakan med en tandpetare eller liknande. Är stickan torr när du tar upp den är kakan färdig.
  5. Låt kakan svalna helt innan du trycker ut små cirklar med bakringen.
  6. Vispa det mjuka smöret med florsocker tills blandningen är ljus och luftig, ca 4-5 minuter. Pressa ut den mjuka nougaten i smörkrämen under tiden som du vispar och stanna upp när krämen är jämn i färgen. Lägg i smörkrämen i en spritspåse eller fryspåse, och klipp ett hål på 2 cm i änden.
  7. Tryck ut lite smörkräm på varje kaka, och använd en kniv till att släta till så att toppen blir lite avrundad. Om smörkrämen är mycket mjuk, så låt kakan stå i kylen en halv timme. Tryck ut cirklar i marsipanen på 12 cm i diameter och lägg dem ovanpå varje kaka, gör veck längst ner på marsipanen, så det ser ut som vitt tyg.
  8. Dekorera spökansikten med svart fondant. Det som blir över kan du enkelt spara i kylen om du håller den väl inpackad i t.ex. en plastpåse.

Tips

Du hittar Odense Fondant på Willys, Hemköp, Coop och CityGross eller på Panduro

Produkter i receptet