Plommonmuffins med mandelmassa och kanel 12
Ta vara på säsongens läckra plommon medan de är i säsong och baka dessa saftiga muffins med fyllning av både plommon, mandelmassa, kanel, kardemumma och ingefära. Muffinsen passar perfekt till eftermiddagsfikat och de är lätta att packa med om du vill bjuda kollegorna på något sött. Servera med en klick vispad grädde och vips så har du en saftig efterrätt.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 st
-
Kanelplommon
- 400 g mogna Plommon
- 1 msk Socker
- 1 msk Kanel
-
Muffins
- 150 g rumstempererat Smör
- 125 g Rörsocker
- 2 st Ägg
- 225 g Vetemjöl
- 1 tsk Bakpulver
- 2 tsk stött Kardemumma
- 2 tsk Kanel
- 2 tsk stött Ingefära
- 1 dl Mjölk
-
Garnering
- Florsocker
- Servera med Vispgrädde (vid önskemål)
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Kanelplommon:
- Skär plommonen i fjärdedelar och ta bort kärnan.
- Lägg plommonen i en skål och blanda med socker och kanel.
Muffins:
- Sätt ugnen på 175°C varmluft.
- Rör ihop smör och socker tills det är mjukt i en skål.
- Rör ner äggen, ett i taget.
- Blanda vetemjölet med bakpulvret och kryddorna. Rör omväxlande ner de torra ingredienserna och mjölken i smeten.
- Tillsätt grovriven mandelmassa och fördela smeten i 12 st muffinsformar.
- Toppa med kanelplommon och grädda muffinsen i ca. 20 minuter. Använd en potatissticka för att kontrollera om muffinsen är gräddade. Om det fastnar smet, grädda lite längre.
- Låt svalna på ett galler.
Garnering:
- Sikta över lite florsocker vid servering. (Vid önskemål, serveras med en klick vispad grädde).
Tips
Om det inte finns plommon kan muffinsen bakas med t.ex. äpplen.
Hitta till fler av våra goda recept på muffins och cupcakes.