Svårighetsgrad
Arbetstid
30 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
1 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 13 recensioner

Päronpaj med mandelmassa 8

Här är receptet på vad som kan vara världens bästa päronpaj. En klassisk krispig paj med mördeg, toppad med söt mazarinfyllning och naturligtvis läckra, mogna päron. Lätt att baka och passar utmärkt till en mysig fika under hösten! Eller byt ut päronen efter aktuell säsong och baka pajen året om!

Servera den varma pajen med en kula vaniljglass, crème fraiche eller en fluffig vispad grädde.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 personer

  • Mördeg

  • 150 g Vetemjöl
  • 75 g Florsocker
  • 100 g Kallt Smör
  • 1 st Små Ägg
  • Mazarinfyllning

  • 100 g Rörsocker
  • 100 g blødt Smör
  • 2 st Ägg
  • 50 g Vetemjöl
  • Fyllning

  • 3 st Mogna Päron
  • 1 dl Lönnsirap
  • 1 msk Kanel

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Mördeg:

  1. Lägg mjöl och florsocker i en skål och smula i smöret. Tillsätt ägget och vispa snabbt ihop degen. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i ca. 1 timme.

Mazarinfyllning:

  1. Smula mandelmassa i en skål och tillsätt socker och smör. Vispa tills det är krämigt.
    Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.
  2. Tillsätt mjölet och rör ihop smeten.

Fyllning:

  1. Dela päronen i halvor, ta bort kärnorna och skär päronen i tunna skivor så att de fortfarande håller ihop.

Montering:

  1. Kavla ut mördegen så att den passar storleken på din pajform.
  2. Smörj formen och bred ut den. Toppa med mazarinfyllningen och bred ut päronen i degen.
  3. Pensla med lite sirap och strö över kanel.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen på 175°C varmluft i ca. 25 minuter.
  5. Låt kakan svalna något innan du penslar den med resterande sirap.
  6. Servera med en kula vaniljglass, crème fraiche eller vispad grädde.

Tips

Pajen kan också bakas med äpplen eller björnbär beroende på säsong och smak.

Hitta fler recept på goda pajer.

Relaterade recept

Produkter i receptet