Svårighetsgrad
Arbetstid
1 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2 timmar

Klassisk semla 20

En klassiker är aldrig fel.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 20 st

  • Bullar

  • 5 dl Mjölk
  • 1 Jäst för söta degar
  • 1,50 dl Socker
  • 2 tsk Kardemumma, stött
  • 1 tsk Salt
  • 150 g Smör
  • 1 Ägg
  • 12 dl Vetemjöl
  • 1 Ägg till pensling
  • Fyllning

  • 3 dl Vispgrädde
  • Florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut i mjölken.
  2. Häll i socker, salt och kardemumma. Skär smöret i bitar och rör ner det tillsammans med ägget.
  3. Blanda i mjöl, ta lite i taget tills du har en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  4. Knåda degen lätt och dela den i 20 bitar. Rulla till bullar och lägg dem på en plåt. Låt jäsa i ca 20 minuter.
  5. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Skär av toppen på bullarna och gröp ur mitten. Lägg i mandelfyllning.
  7. Vispa grädden och spritsa på. Lägg på locket och avsluta med att pudra över lite florsocker.

Tips

Om du inte hittar mandelfyllning kan du göra din egen. Blanda 150-200 g riven ODENSE Mandelmassa med 2-3 msk grädde så räcker det till 20 semlor.

Produkter i receptet