Klassisk semla 20
En klassiker är aldrig fel.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 20 st
-
Bullar
- 5 dl Mjölk
- 1 Jäst för söta degar
- 1,50 dl Socker
- 2 tsk Kardemumma, stött
- 1 tsk Salt
- 150 g Smör
- 1 Ägg
- 12 dl Vetemjöl
- 1 Ägg till pensling
-
Fyllning
- 3 dl Vispgrädde
- Florsocker
Så här gör du
-
Sätt ugnen på 200°. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut i mjölken.
-
Häll i socker, salt och kardemumma. Skär smöret i bitar och rör ner det tillsammans med ägget.
-
Blanda i mjöl, ta lite i taget tills du har en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
Knåda degen lätt och dela den i 20 bitar. Rulla till bullar och lägg dem på en plåt. Låt jäsa i ca 20 minuter.
-
Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
-
Skär av toppen på bullarna och gröp ur mitten. Lägg i mandelfyllning.
-
Vispa grädden och spritsa på. Lägg på locket och avsluta med att pudra över lite florsocker.
Tips
Om du inte hittar mandelfyllning kan du göra din egen. Blanda 150-200 g riven ODENSE Mandelmassa med 2-3 msk grädde så räcker det till 20 semlor.