Pavlovakrans med chokladmaräng och fikon 8
Föreställ dig en pavlovakrans som är härligt frasig på utsidan och perfekt seg på insidan. I denna juliga variant av pavlova har vi adderat smält choklad från ODENSE direkt i marängen, vilket skapar ett vackert marmormönster och ger en ljuvlig chokladsmak. Pavlovan toppas med en fluffigt vispad grädde, färska fikon, hallon och lingon som balanserar sötma med friskhet. En dessert som garanterat kommer att imponera på dina gäster och som passar perfekt att servera till jul, nyår eller vinterhalvårets festligheter!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 personer
-
Chokladmaräng
- 4 Äggvitor
- 3 dl Socker
- 0,50 msk Ättika
- 1,50 msk Majsstärkelse
-
Chokladgrädde
- 2 dl Vispgrädde
-
Dekoration
- 2 st Fikon
- 2 msk Lingon
- 1 dl Hallon
- Lingonris
Så här gör du
Chokladmaräng:
- Sätt ugnen på 110°C.
- Vispa äggvitor, socker och ättika i en skål över ett vattenbad till 60-65°C. Ta bort från värmen och fortsätt vispa till en fast maräng med en elvisp. Sikta i majsstärkelsen.
- Smält choklad och vänd ner lätt i marängen för marmormönster.
- Spritsa ut åtta rundlar, till en krans, på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen ca. 10 minuter, sänk till 100°C och grädda ytterligare 50-60 minuter. Lufta ugnen ibland genom att öppna luckan då och då. Marängen är klar när den är fast på ytan, men lite mjuk inuti. Låt kransen svalna och flytta försiktigt till ett fat eller en bricka.
Chokladgrädde:
- Riv mandelmassa fint. Vispa grädden lätt och vänd i mandelmassa och chokladsås. Spritsa grädden på kransen.
Dekoration:
- Skär fikonen i tunna klyftor. Toppa med fikon, lingon, hallon, hackad choklad och lingonris. Servera med chokladsås.
Tips
Servera gärna med vaniljglass i mitten av kransen så blir det en lyxig marängsviss.
Hitta fler goda recept inför jul eller fler inspirerande recept på tårtor.