Svårighetsgrad
Arbetstid
30 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
1.5 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 21 recensioner

Ris à la Malta med rostad mandelmassa 6

Gör den populära klassikern risalamalta inför ditt julfirande! Det finns få dagar på året då de flesta av oss njuter av samma dessert, under juletider serveras ofta risalamalta på många julbord som grädden på moset. Både som dessert på julbordet i restauranger som hemma.

Vi har valt att uppgradera receptet med ett rostat chips av mandelmassa för extra crunch! När du rostar mandelmassa kommer mandelsmaken fram ännu tydligare, vilket passar otroligt bra till den kära efterrätten. Servera med varm körsbärssås och njut av en mysig jul tillsammans med familjen. 

Ingredienser

Receptet är beräknat för 6 personer

  • Ris à la Malta

  • 1 liter Mjölk
  • 180 g Grötris
  • 1 Vaniljstång
  • 70 g Socker
  • 4 dl Vispgrädde
  • 100 g Mandlar
  • Rostade chips av mandelmassa

  • Servering

  • Körsbärssås

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Ris à la Malta:

  1. Häll mjölken och grötriset i en kastrull och låt det sjuda långsamt under ständig omrörning.
  2. Sänk värmen till näst lägsta låga. Rör om i några minuter och täck över kastrullen med ett lock.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, vänd vaniljstången tillsammans med sockret på en skärbräda så att vaniljstången separerar.
  4. Lägg vaniljstången, sockret och hela den tomma vaniljstången i kastrullen, rör om och låt risgrynsgröten sjuda försiktigt i ca. 45-50 minuter under ständig omrörning. Låt risgrynsgröten svalna helt (den kan göras dagen innan).
  5. Skiva och hacka mandlarna (spara en hel som en överraskning i desserten). Vispa grädden fluffig och vänd ner den i risgrynsgröten tillsammans med de hackade mandlarna.

Rostade chips av mandelmassa:

  1. Riv mandelmassan med hjälp av den grova sidan av rivjärnet, direkt på ett bakplåtspapper (detta är enklast om mandelmassan har kylts eller frysts först). Se till att bitarna ligger tätt ihop så att det blir sammanhängande.
  2. Rosta mandelmassan i ugnen på 180°C i ca. 6–8 minuter. Håll koll, gräddningstiden beror mycket på din ugn. Skär ut runda bitar med en kakform eller ett glas. Lyft inte bitarna förrän de har svalnat, eftersom de är ömtåliga och varma.

Servering:

  1. Servera risalamaltan tillsammans med varm körsbärssås och krispiga chips av mandelmassa.

Tips

Du kan förbereda risgrynsgröten redan dagen innan (för att spara tid och så att gröten hinner svalna).

Vill du hellre ha flera småbitar av den rostade mandelmassan? Nyp av mindre bitar och lägg på en plåt, eller bryt/hacka chipset till ett mindre crunch.

Hitta flera goda recept inför jul.

Relaterade recept

Produkter i receptet