Svårighetsgrad
Arbetstid
15 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
1,5 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 24 recensioner

Småkakor med mandelmassa 20

Gör den ljuva jultiden extra trevlig med hembakade småkakor! Kakorna är bakade med krämig mandelmassa och dekorerade med glasyr. De är enkla att baka och har en god smak av mandel, kanel och vanilj. Endast fantasin sätter gränser när det gäller att dekorera kakorna. Markera runt kanten, gör fina virvlar och små hjärtan, eller gör kakorna extra personliga genom att skriva namn på dem - eventuellt som placeringskort.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 20 st

  • Småkakor med mandelmassa

  • 180 g Vetemjöl
  • 100 g kallt Smör
  • 40 g Florsocker
  • 1 msk Vatten
  • 1 tsk mald Kanel
  • 0,50 st frön från Vaniljstång
  • Glasyr

  • 200 g Florsocker
  • 1 st Äggvita

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Småkakor med mandelmassa:

  1. Riv mandelmassan i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en deg.
  2. Ställ in degen i kylskåpet i 30 minuter.
  3. Kavla ut kakdegen och skär eller stansa ut den till fina former.
  4. Grädda kakorna i 180°C tills de är gyllenbruna, ca. 10-15 minuter.

Glasyr:

  1. Låt kakorna svalna.
  2. Blanda en tjock glasyr av florsocker och äggvita.
  3. Dekorera kakorna med glasyren, spritsa eller ringla.

Tips

Du kan variera kakorna genom att tillsätta lite finhackade mandlar eller finhackad mörk choklad i degen.

Pudra bordet/bänken med lite florsocker om kakdegen fastnar.

Hitta fler recept på cookies och småkakor eller fler inspirerande recept inför jul.

Relaterade recept

Produkter i receptet