Klassisk äppelpaj med mördeg 10
Upplev äpplets bästa smaker med denna eleganta äppelpaj! Den börjar med en spröd och smörig mördegsbotten, fylld med en saftig mazarinmassa och toppas med vackert arrangerade äppelskivor som får pajen att glänsa på fikabordet. Doften av nybakad äppelpaj sprider sig i köket och lockar fram både höstmys och suget efter en god fika. Receptet kräver lite extra omsorg, men är ändå enkelt att följa! Perfekt för dig som vill imponera på dina gäster till nästa fikastund. Servera med lättvispad grädde eller en klick crème fraiche för en magisk kombination.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 personer
-
Mördeg
- 100 g Kallt Smör
- 150 g Vetemjöl
- 50 g Socker
- 0,50 Ägg
-
Mazarinmassa
- 50 g Socker
- 50 g Blødt Smör
- 1 Ägg
-
Äppeltopping
- 6 st Stora röda Äpplen
- 2 dl Vatten
- 1 dl Socker
Så här gör du
Mördeg:
- Smula ner det kalla smöret i mjölet och tillsätt sockret i en skål.
- Tillsätt ägget och knåda snabbt degen tills den är jämn och slät.
- Plasta in mördegen i plastfolie och ställ i kylskåpet i minst 30 minuter innan användning.
- Kavla ut den kalla mördegen till ca 1/2 cm tjocklek, så att den får plats i en pajform på ca Ø24 cm.
Mazarinmassa:
- Knåda ihop mandelmassan och socker väl i en skål innan du tillsätter smöret lite i taget.
- Tillsätt sedan ägget och vispa ihop blandningen väl.
- Bred ut mazarinmassan i pajformen, ovanpå den ogräddade pajdegen.
Äppeltopping:
- Tvätta äpplena noggrant och skär dem på mitten. Ta försiktigt bort kärnhuset och lägg de halva äpplena med snittytan nedåt. Skär dem sedan i mycket tunna klyftor från stjälk till blomma, helst på en mandolin för ett jämnt resultat. Lägg omedelbart skivorna i kallt vatten så att de inte blir bruna.
- Lägg de snyggaste äppelklyftorna i lager på mazarinmassan. Börja runt kanten, flytta inåt och avsluta med en fin ros i mitten (se bilden). Spara de sorterade äppelklyftorna.
- Grädda äppelpajen i 190 °C i ca. 30 minuter tills degen är fint gyllenbrun.
- Lägg de sorterade äppelklyftorna i en kastrull och koka upp med 2 dl vatten och socker. Låt det sjuda i 10 minuter. Sikta äpplena och fortsätt eventuellt att koka i din äppelsirap tills den tjocknar något.
- Pensla den avsvalnade pajen med äppelsirap före servering.
Tips
Låt mördegen vila i kylen, det gör den lättare att kavla ut och ger ett bättre resultat. Degen kan förvaras i kylen i 1-2 veckor och kan även frysas. Om du ska använda den från frysen, ta ut den några timmar i förväg så att den blir smidig.
Hitta fler recept på goda pajer.