Glasstårta med pepparkaksbotten och körsbär 10
Om du vill göra en dessert som fångar decembers smaker, är vår glasstårta receptet på den ultimata desserten! Glasstårtans botten är gjord på krossade pepparkakor, medan den krämiga glassen innehåller både mandelmassa och Amarenakörsbär. Tårtan dekoreras med ett elegant marmorerat mönster av körsbärssåsen från körsbären. Toppa med några hela körsbär innan servering som pricken över i:et. Tårtan kan förberedas i god tid och förvaras i frysen, så att du och dina gäster kan njuta av årets sista dagar utan stress.
En perfekt avslutning efter julmaten eller som ett alternativ till den klassiska desserten Ris à la Malta på julafton. Passar även utmärkt till nyår, som en festlig dessert att avsluta året med!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 personer
-
Pepparkaksbotten
- 200 g Pepparkakor
- 50 g Smör
-
Glass med mandelmassa
- 50 g Florsocker
- 0,25 dl Vatten
- 6 st Pastöriserade äggulor
- 100 g Socker
- 1 tsk Vaniljsocker
- 5 dl Vispgrädde
- 150 g Körsbär (Amarena eller inlagda)
- 3 msk Körsbärssås (från körsbären)
-
Topping
- Körsbär
Så här gör du
Pepparkaksbotten:
- Krossa pepparkakorna i en skål och smält smöret i en kastrull. Blanda ner det smälta smöret tillsammans med kakorna.
- Tryck ut kakblandningen i botten av en springform (ca, 20 cm), klädd med plastfolie. Ställ in formen i kylskåpet.
Glass med mandelmassa:
- Knåda mandelmassa och florsocker väl tillsammans och tillsätt vatten. Knåda blandningen tills den är mjuk och klumpfri.
- Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till en lätt och fluffig äggblandning.
- Vispa grädden till ett lätt skum.
- Hacka körsbären i små bitar.
- Blanda mandelblandningen med äggblandningen och vänd ner den vispade grädden med en slickepott. Vänd försiktigt ner de hackade körsbären och bre ut glassen försiktigt på kakbotten.
- Ringla körsbärssåsen över glassen och marmorera ett fint mönster med spetsen av en sked eller en tandpetare.
- Ställ in glasstårtan i frysen i minst 4 timmar (helst över natten).
Topping:
- Ta ut kakan ur frysen 30 minuter före servering och toppa den med fler körsbär.
Tips
Glasstårtan kan göras i förväg, eftersom den behöver frysas i minst 4 timmar.
Hitta fler goda recept på tårtor, eller fler inspirerande recept inför jul.