Svårighetsgrad
Arbetstid
15 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
35 minuter
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Saffranskladdkaka 8

En krämig och kladdig saffranskladdkaka med en massa smak av julen! I det här receptet har kladdkakan fått sig en julig twist på den annars klassiska kladdkakan, där den rika chokladsmaken har bytts ut mot ljuvlig saffran. Med sin gyllene färg och sin perfekt kladdiga konsistens är den en riktig höjdpunkt på vinterhalvårets fikabord. Saffranets varma och aromatiska smak gör kakan både festlig och elegant – perfekt att servera med en klick grädde för en extra lyxig upplevelse.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 st

  • Saffranskladdkaka

  • 150 g Smör
  • 2 dl Socker
  • 1,50 tsk Vaniljpulver
  • 1,50 g Saffran
  • 1 nypa Salt
  • 2 dl Vetemjöl
  • 3 Ägg
  • Servering

  • Vispgrädde
  • Lingon
  • Florsocker (till lingonen)

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Saffranskladdkaka:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lägg choklad och smör i en kastrull och smält på svag värme. Rör om ofta så att det inte bränns. Ställ åt sidan så att det svalnar något.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en skål.
  4. Blanda i smöret och rör ner ett ägg i taget. Häll smeten en form ca. 20x30 cm. Grädda i mitt av ugnen i ca. 20 minuter.

Servering:

  1. Servera gärna med en klick vispgrädde och lingon som är vända i florsocker.

Tips

Du kan även välja att blanda ner lingonen i den vispade grädden för en härligt rosa lingongrädde till servering. 

Har du inte en form som är 20 x 30 cm går en vanlig springform lika bra att använda. 

Hitta fler goda recept på mjuka kakor, eller leta efter fler inspirerande recept inför jul.

Relaterade recept

Produkter i receptet