Saffransgrottor med lingon och vit choklad 20
Gör en julig twist på den klassiska hallongrottan! I det här receptet har vi adderat saffran i mördegen och bytt ut hallonsylten till lingonsylt lagom inför jul. En kaka som passar ypperligt till adventsfikat eller som något sött till kaffet lagom till Kalle Anka på julafton. Enkla att baka och klara på endast 45 minuter. Din nya favoritkaka under höst och vinter!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 20 st
-
Saffransmördeg
- 0,50 g Saffran
- 1 tsk Socker
- 1 tsk Vatten
- 200 g mjukt Smör
- 1 dl Socker
- 2 tsk Bakpulver
- 4,50 dl Vetemjöl
-
Lingonfyllning
- 1 dl lingonsylt
- 1 tsk Maizena
-
Topping
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Saffransmördeg:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Riv mandelmassan fint. Blanda saffran med socker och rör ut det i vattnet.
- Rör ihop smör, strösocker, mandelmassa och saffran.
- Blanda bakpulver och vetemjöl. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten.
- Forma degen till en rulle, skär i 20 bitar och rulla till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gör en fördjupning i varje kaka med t.ex. tummen eller baksidan av en slev.
Lingonfyllning:
- Blanda ut sylten med maizena, fyll i gropen med en sked och grädda mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter.
- Ta ut kakorna och låt de svalna.
Topping:
- Smält den vita chokladen i mikron och spritsa eller ringla över kakorna.
Tips
Förvara kakorna i en sluten burk för längre hållbarhetstid.
Du kan enkelt byta ut sylten efter önskemål, smak och säsong.
Hitta fler inspirerande recept inför jul eller på cookies och småkakor.